tisdag 14 november 2017

Som James Dean fast snyggare


När jag den siste oktober kom på att jag inte läst månadens hyllvärmare än, blev jag glad när jag hittade den här lilla tunna boken i hyllan. Jag fick den i en goodie bag på ett bokbloggsmingel hos Hoi förlag förra bokmässan = har stått i hyllan över ett år och kvalar in som hyllvärmare.

Som James Dean fast snyggare av Niclas Christoffer har också ett tema som fångade mitt intresse, nämligen utseendehets och självskadebeteende hos killar. Det är kanske ett vanligare tema i böcker om unga tjejer, men här är det alltså 17-årige Jim som är huvudpersonen. Hans pappa är fotomodell och hans mamma är plastikkirurg. Jim har ärvt sin pappas snygga utseende och drömmer om att bli skådespelare. Han sätter höga krav på sig själv - han vill vara både snyggast och mest populär.

När en otäck olycka raserar familjeidyllen får Jim svårt att hantera ilskan och sorgen. Av en händelse upptäcker han att när han gör sig själv illa kan han för en stund känna något annat än frustrationen. Det börjar med att han skär sig då och då, men det blir snart svårt för honom att kontrollera sitt självskadebeteende.

Så här långt är det här en bra och intressant skildring. Men sedan tappat tyvärr författaren bollen på något sätt. Jag vill inte avslöja för mycket för den som inte har läst, men handlingen tar en vändning som känns väldigt konstruerad, och faktiskt feg på ett sätt. Det är ett viktigt ämne att belysa och jag önskar så att författaren hade vågat att hålla tråden hela vägen ut och hittat en annan, mindre tillrättalagd, upplösning på berättelsen.

Som James Dean fast snyggare
Författare: Niclas Christoffer
Förlag: Hoi (2013)
ISBN: 9789186775681
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar