torsdag 9 november 2017

Morfars hemlighet (Dexter Olssons äventyr del 1)

Rec.ex. från författaren - tack!
Morfars hemlighet av Michael Wiander är den första delen i serien Dexter Olssons äventyr

Huvudpersonen Dexter tycker mycket om sin morfar som är en världsberömd uppfinnare och upptäcktsresande. Dexter bor men sin mamma, men hon jobbar för dem mesta och låter Dexter klara sig mycket själv. Då gillar han att vara hos morfar och tycker extra mycket om när morfar berättar om något av sina spännande äventyr.

Men en dag stannar det inte bara med berättelserna utan Dexter dras med ett svindlande äventyr där han måste hjälpa sin morfar i kampen mor den ondskefulle Evan Kostoff och hans armé av Svarthattar. Kostoff är ute efter världsherravälde och vill stjäla morfars ritningar till en smart uppfinning som kommer att göra Kostoff oövervinnerlig.

Det bär iväg i ett högt tempo och Dexter hamnar bl.a. på Svalbard. Han möter en talande apa och gör andra spännande (och roliga) bekantskaper. Morfars smarta uppfinningar hjälper dem och Dexters egen snabbtänkthet och mod är också till stor hjälp.

Det är som sagt en berättelse i väldigt högt tempo, men författaren väver in en hel del kunskap i boken också på ett lättsamt och trevligt sätt, det är alltifrån matematik och teknik till naturkunskap och geografi som läsaren får med sig. Jag hade önskat att författaren hade "dödat några av sina darlings" för att få en tajtare och snyggare berättelse och den är onödigt lång. Som vuxen läsare uppskattar jag inte heller fullt så mycket "bajshumor" (men det brukar å andra sidan gå hem hos mina barn), men med det sagt tycker jag att det är en charmig och tokrolig värld som författaren skapar här och jag tror många barn kommer att gilla den här boken.

Morfars hemlighet
Författare: Michael Wiander
Förlag: Visto (2017)
ISBN: 9789187523786
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar