söndag 26 november 2017

Fallet G (van Veeteren #10)

Så har vi kommit till den sista boken i van Veeteren-läsningen som min bokcirkelkompis Jesper och jag  har ägnat oss åt under året. En bok i månaden, med uppehåll i juli, som har bloggats den sista söndagen i månaden (med något undantag från min sida).

Fallet G är alltså den tionde och sista delen i Håkan Nessers serie om kommissarie van Veeteren och i denna bok får vi läsa om det gäckande fall som nämnts i flera av de tidigare böckerna, som kommissariens enda olösta fall. Det är en av de få böcker i serien som jag hade läst tidigare, men eftersom det var några år sedan och jag har ganska dåligt minne så kom jag inte ihåg särskilt mycket av handlingen och heller inte upplösningen. Just i det här faller var det ju bra, för deckaren är kanske inte alltid den typen av bok som vinner på omläsning.

van Veeteren, som bara har funnits i bakgrunden i de senare böckerna (och iakttagit sina kollegor på bekvämt avstånd i sitt antikvariat och bara lagt si i liiite), spelar här huvudrollen igen. Första delen utspela i "dåtid" när kommissarien utreder Barbara Clarissa Hennans dödsfall. van Veeteren är helt övertygad om att det inte är en olycka utan att maken Jaan G. Hennan har mördat henne. Men hans alibi verkar omöjligt att spräcka. van Veeteren är bekant med Hennan sedan tidigare och vet att han är en synnerligen kallhjärtad typ, men utan bevis går det inte att få en fällande dom. Fallet G blir alltså det enda ouppklarade fallet i kommissarie Van Veeterens långa karriär.

Andra halvan av boken utspelas femton år senare och lockar ut den nästan pensionerade kommissarien från antikvariatet. Jaan G. Hennan har nämligen dykt upp igen och van Veeteren tänker inte ge sig förrän han får fast G.

Med undantag för några böcker som kändes som mellanböcker, så är den här serien väldigt bra och den avslutande boken gör mig inte besviken. Det är spännande och klurigt. Det är inte förutsägbart (trots att jag läser för andra gången) och på det hela taget mycket väl utfört.
Så här vid avslutad läsning känns flera av karaktärerna som "gamla bekanta" och trots alla otäcka mord och andra mindre charmiga händelser, har miljön de utspelas i börjat kännas hemtam och ritkigt trivsam.

Vad Jesper tyckte om boken kommer du att kunna läsa här.

Fallet G 
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Bonnier (2003)
ISBN: 9100100676
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Så var det målgång, heja oss! Jag tyckte det här var roligt, och ett väldigt bra sätt att hålla takten uppe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, heja oss! Det har varit roligt att läsa på det här sättet.

      Radera