torsdag 2 augusti 2018

Station Eleven



Oj, vilken rackarns bra dystopi detta var! Jag köpte den som present åt maken för några år sedan, men det har inte blivit av att jag har läst den förrän nu när jag letade i hyllan efter en bok som kombinerade mina läsutmaningar #hyllvärmare2018 och English Book Boost och när jag väl började så bara slukade jag den!

Boken börjar med att en känd skådespelare dör på scen mitt i en föreställning av King Lear och nästan samtidigt drabbas världen av ett obarmhärtig dödligt virus med otäckt snabbt sjukdomsförlopp. Civilisationen som vi känner rasar samman och de människor som överlever är utlämnade till en hård och våldsam tillvaro.

I bokens nutid träffar vi The Traveling Symphony, en grupp musiker och skådespelare som reser mellan olika små bosättningar där de framträder. Det har gått 15 år sedan viruset slog till och världen ser helt annorlunda ut. Ingen el, ingen teknologi, ingen bensin och därför inte heller några fordon. Den resande truppen håller sig till en fast rutt, men vet aldrig riktigt vad de kan vänta sig när de kommer till en bosättning och de stöter på både faror och utmaningar, skurkar och fanatiker på sin färd.

I Station Eleven berättat författaren Emily St. John Mandel både om den nya värld som kommit till efter katastrofen, men fokus är framförallt på människorna. Det berättas parallellt om människorna i bokens nutid och ges återblickar om deras liv innan viruset och hur de handlade när katastrofen kom. Det är en berättelse som visar både människans allra bästa sida och den allra sämsta. Flera av personporträtten går rakt in i kroppen under läsningen och människoöden vävs ihop på ett väldigt snyggt sätt. Jag är imponerad! Trots att boken är ganska lågmält och långsamt berättad har den ett effektivt läsdriv och gör mig som läsare väldigt nyfiken på vilken slags framtid som väntar karaktärerna i boken.

Rekommenderas!

Station eleven
Författare: Emily St John Mandel
Förlag: Picador (2015)
ISBN: 9781447268970
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Den läste vi i bokcirkeln förra eller förrförra sommaren! Jag gillade den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att det fanns en del att prata om också.

      Radera