söndag 29 oktober 2023

Spänningshelg: I bergets skugga

Jag hade inte hört talas om Linnea Schumachers debutroman I bergets skugga förrän jag hörde henne berätta om den på Bokträff Skåne en lördag för några veckor sedan, men blev såld när hon entusiastiskt berättade om spänningsromanen som utspelas i skånska Arild. Jag kom hem med ett signerat exemplar av boken och ägnade stora delar av söndagen åt att sluka den.

Huvudpersonen heter Siri och kommer till sitt sommarparadis Arild för att börja om. Hon har arbetar som civil utredare vid Stockholmspolisen, men lyckad aldrig komma vidare i karriären. Nu har hon tagit ett jobb på en pub i byn och ska rusta upp sin farmors gamla hus som hon har ärvt.

I Arild träffar hon journalisten Tina som är i byn för att skriva ett porträtt om politikern Axel Gunnarsson som väntas på en topp-ministerpost efter nästa val. Siri och Tina blir snabbt vänner trots att de precis har träffats.

Tinas efterforskningar får henne att misstänka att Axel inte är den helylleman han utger sig för att vara - tvärtom verkar han ha riktigt mörka hemligheter som, om de skulle komma ut, skulle innebära en skandal och slutet på hans politiska karriär. Tina upplever ett par otäcka händelser i den lilla stugan hon hyr och får flytta in hos Siri.

Efter en stor midsommarfest hos Axel och hans fru är Tina försvunnen och ingen kan hitta henne. Siri kan inte längre hålla sitt löfte till sig själv om att strunta i allt vad polisarbete innebär, utan engagerar sig i sökandet efter Tina. Hon är dessutom helt övertygad om att den gärningsman som polisen har siktat in sig på är helt fel spår.

Linnea Schumacher har tidigare arbetat med film - och serieproduktion för TV och det kan man nästan märka i hennes sätt att skriva. Det är korta kapitel, perspektivbyten och ett starkt berättardriv som gör den här boken till en riktig bladvändare.

Kanske får upplösningen lite ont om plats i den ganska tjocka boken, det går verkligen undan på slutet! Jag önskar också att författaren hade hoppar över Siris kärleksintresse. Det blir bara en onödig parentes i boken som inte tillför något. Det är också så tröttsamt med upplägget "irriterande men sexig kille som huvudpersonen tycker är en idiot, men ändå inte kan låta bli att tänka på".

Men de synpunkterna är egentligen petitesser. I bergets skugga är en bra debut och riktigt spännande läsning! Jag läser gärna fler böcker av Linnea Schumacher.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar