torsdag 2 november 2023

Höstlovsboktips: Tigerspår

Jag hann inte med att skriva något höstlovsboktips igår, så idag får det bli två.

Det första är boken "Tigerspår" av Catarina Hansson.

Jag brukar alltid vara öppen med om jag skriver om en bok av en författare jag känner, som i det här fallet. Catarina och jag har jobbat tillsammans, men numera är hon verksam som konstnär och författare.

I den här berättelsen får vi träffa tonårspojken Ane och Hans hund Tuss på spännande äventyr under den sena stenåldern. Ane vaknar upp en dag i en träddungen mitt i ett gräshav. Han har slagit i huvudet och minns inget annat än sitt och sin hunds namn. De börjar vandra i hopp om att hitta vatten och mat - och hembyn. Men ute på grässlätten är de lovligt byte för de vilda djuren. Efter en otäck sammandrabbning med en sabeltandad tiger förs Ane till en by. Den liknar hans egen by, men människorna talar lite annorlunda och har lite andra seder. Ane visar sig vara bra på både det ena och det andra - inte minst på att jaga. Han blir välkomnad i byn, men även om han inte minns mycket av ditt tidigare liv längtar han fortfarande hem.

Catarina Hansson har arbetat som lärare och läromedelsförfattare och väver skickligt in fakta om levnadssätt, kläder, jakt och annat i den skönlitterära berättelsen. Historien flyter på bra och känns inte faktatung.

En lättläst och pedagogisk berättelse som passar fint för barn i mellanåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar