måndag 8 september 2008

Fördjupade studier i katastroffysik

Den här boken läste plötsligt alla. Ja, och jag vill ju inte vara sämre. Men jag måste ärligt säga att jag fick kämpa med Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl.

Boken handlar om sextonåriga Blue som följer med sin pappa, en erkänd gästprofessorn, till olika universitet i USA och de stannar sällan mer än en termin. Men när pappan plötsligt beslutar sig för att Blue ska tillbringa hela sitt sista år i high school på ett och samma ställe, förändras hennes liv. På sin nya skola blir hon en del av en grupp studenter som kallas "de blåblodiga" och vars tillvaro kretsar kring skolans karismatiska filmlärare Hannah Schneider. Och, som det står på baksidan av boken, "snart befinner sig Blue i en komplicerad härva av konspirationer, svek och död".

Pappan har undervisat sin dotter i bilen under deras många resor och det har gjort Blue mer bekant med den klassiska litteraturen än normalt tonårsliv. De litterära kunskaper ger hon generösa exempel på genom att berättelsen är fylld av hänvisningar och referenser till olika litterära och vetenskapliga verk. Och det är det som gör boken lite snårig. Läsningen blir konstant avbruten av parenteser, årtal, namn och fotnötter. Det var ansträngande att försöka dra sig till minnes klassiska romaner och försöka lista ut hur de var kopplade till det just berättade. Jag förstår att det är ett litterärt grepp som författaren jobbar med (det blev speciellt tydligt när jag fick redan på att många av referenserna är helt påhittade - då går det ju inte att "följa upp" dem alla), så när jag började hoppa över de delarna av boken blev berättelsen mer engagerande. Då är den är en slags blanding av en deckare och en high school-bok. Många säger att den påminner om "Den hemliga historien" av Donna Tartt och lite ligger det nog i det.

Jag tyckte absolut inte att boken var dålig, men att den blivit sååå rosad av alla förstår jag inte riktigt. Ibland är det bättre med få utvalda ord än många, många ...

1 kommentar:

  1. Denna håller jag just på med! Har inte läst ut den än, men håller än så länge med dig om snårigheten...

    SvaraRadera