onsdag 20 augusti 2014

Eleanor och Park

Ibland dyker det upp böcker som ALLA pratar om och ALLA hyllar. Då blir jag ibland lite avvaktande, men till slut kunde inte jag heller stå emot Eleanor och Park av Rainbow Rowell.

Är den så bra som alla säger då? Ja, det är den! ;)

Att vara en udda tonåring i Omaha är inte lätt och Eleanor är verkligen udda. Men om man kan hitta någon att vara udda tillsamman med så blir det lättare. Lättare att stå ut med en idiotisk styvfar, lättare att stå ut med att aldrig ha några pengar, lättare att stå ut med att sova tillsammans med sina småsyskon, lättare att stå ut med att alla i skolan tycker att man är ett missfoster.

Park är inte utanför, men inte med heller. Han är accepterad. Han har sin musik och sina serietidningar. Men så dyker Eleanor upp.

Eleanor och Park sitter bredvid varandra på bussen - först utan att tala med varandra, men sedan för att upptäcka mer och mer de gillar hos varandra för att slutligen förstå att de inte kan vara utan varandra.

Den här kärlekshistorian går inte att värja sig emot. Den berättas i korta stycken - ömsom av Eleanor och ömsom av Park. Ibland berättas samma sak två gånger ur deras olika perspektiv, ibland kompletterar perspektiven varandra. Det är effektfullt och ger ett bra läsdriv. En bok som går rakt in i hjärtat.

8 kommentarer:

 1. Den här tänker jag läsa i höstens TRE på TRE. Kul att du gillade den!

  SvaraRadera
 2. Måste nog läsa denna. Alla verkar gilla den.

  SvaraRadera
 3. JA, DET ÄR DEN! Blev handlöst förälskad i denna bok, haft sådan enorm flax med att hitta ungdomsböcker det senaste året som verkligen blivit favoritböcker.

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte så mycket så mycket om den! För mig var det i det lågmälda och detaljerna som tjusningen låg.

  SvaraRadera