lördag 9 augusti 2014

Tove Jansson: bloggmarathon

Dags för mitt inlägg i det Tove Jansson-bloggmarathon som anordnas av Bokbabbel.

Tove och jag har inte alltid haft ett hjärtligt förhållande. När jag var liten var jag rädd för hennes böcker, hennes figurer och hennes bilder. När jag var lite större och Muminböckerna visades i någon slags filmatiserad version som barnprogram tyckte jag att de var såååå tråkiga.

Jag kan inte riktigt komma ihåg när Tove började smyga sig på mig, men jag tror att det var när jag läste litteraturvetenskap och fick upp ögonen för hennes mer "vuxna" böcker. Eller vad man ska kalla dem.
Nu är en av mina favoritböcker Sommarboken och jag vill därför göra detta inlägg som en liten hyllning till just den titeln.


Sommarboken är en liten lågmäld pärla som kan läsas som en roman, eller som en novellsamling, eller som en samling texter att läsa i - lite här och lite där - som de faller sig. Texterna hålls löst samman av flickan, farmodern och deras sommar i den finska skärgården. Landskapet är viktigt och både en utmaning och en omfamning. Mer än så tänker jag inte säga om den. Du får läsa den själv istället och du inte redan gjort det. Eller läs om den, vettja.

Själv läser jag om den nästan varje sommar och gör också mitt bästa för att sprida den genom att ge bort den i sommarpresent - till vänner, bekanta, barnens förskolepersonal ...


Barnböckerna då, nu när jag fått egna barn. Jo, jag har gett dem en chans igen och jag gillar dem. Språket och det faktum att men måste läsa vissa rim på lite finlandssvenska för att få dem att fungera. De vackra bilderna som inte skämmer mig längre. Det vemodiga. Att jag stundom känner mig som Gafsan. 

Barnen då? Jo, de gillar dem också. Men det är nog så att mamman gillar dem mer :)
13 kommentarer:

 1. Så underbart att du läser på "lite finlandssvenska"! Skulle vara kul att höra :) Sommarboken är min absoluta favorit, jag har tagit som tradition att läsa den varje somma då semestern börjar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är såklart också nyfiken på finlandssvenskan :D Vilken vacker utgåva av "Sommarboken" också! *ytlig*

   Radera
  2. Hi, hi - jag får ju improvisera så klart ;)

   Ja, visst är omslaget fint!

   Radera
 2. Jag läste den första gången ifjol, men har i alla fall inte ännu läst Sommarboken denna sommar. Men jag tänkte då att jag skulle läsa den varje sommar. Ack ja, alla föresatser man har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker göra det, men oftast i slutet av sommaren av någon anledning. Kanske för att den känns lite vemodig.

   Radera
 3. Hur gick det sen? var en av mina favoriter som liten :-)

  SvaraRadera
 4. SV: Jag tyckte att Boktjuven var helt fantastisk. Den var så vackert skriven!!

  SvaraRadera
 5. Har bara läst Sommarboken en gång, men den är en liten pärla. Omslaget på ditt ex är också väldigt tilltalande och passar bra ihop med berättelsens stämning.

  SvaraRadera
 6. Sommarboken tyckte jag mycket om när jag läste den på 70-talet. Läste om den för ett par år sedan och fann att den höll måttet.
  Ser här intill Fridegårds En natt i juli, vilken också lästes någon gång på 70-talet. Fridegård var en favorit på den tiden, särskilt Lars Hård-trilogin. Tror jag identifierade mig väl med underdog-perspektivet.

  SvaraRadera