onsdag 29 april 2015

Dash och Lilys utmaningsbok

En bok som börjar på bokhandeln Strand i New York och där böcker har en central roll kan ju inte annat än bli bra, eller hur?

Dash och Lilys utmaningsbok är skriven av Rachel Cohn och min nya favorit David Levithan. Förlagets beskrivning av boken är så bra att jag lånar den:

"Tänk dig följande: Du går omkring i din favoritbokhandel och tittar i hyllorna. Du kommer till avdelningen där en av dina favoritförfattares böcker står, och där, inklämd mellan de oerhört välbekanta bokryggarna, tittar en röd anteckningsbok fram. Vad gör du då? Jag tror det är självklart: Du tar ut den röda anteckningsboken och öppnar den. Och sedan gör du precis vad den säger åt dig att göra.
Av olika omständigheter är Dash och Lily ensamma i New York över julhelgen. Lily har placerat ut en utmaningsbok i sin favoritbokhandel i hopp om att en kille ska hitta den.
Utmaningarna tar Lily och Dash runt på klassiska NY-ställen, Macy s och FAO Schwartz till exempel, och den röda moleskineboken fylls inte bara av kluriga ledtrådar utan också av deras små personliga historier.
Men kommer de någonsin att träffas i verkligheten? Och om de gör det, kommer magin från utmaningsboken att finnas kvar?"

Boken är faktiskt precis så mysig som det låter. Lily och Dash känns kanske inte precis som de mest typiska tonåringarna, men det är lite det som är poängen. Två personer som känner sig lite udda och som hittar varandra genom anteckningsboken. Rädslan och spänningen inför deras möte IRL är skickligt skildrad. Jag älskar NY-miljöerna och alla boknördiga detaljer. Jag älskar att det är just en Moleskin-anteckningsbok som är central.  Det är ren njutning att läsa den här boken!


Dash och Lilys utmaningsbok
Författare: Rachel Cohn och David Levithan
Förlag: Gilla Böcker (2014)
ISBN: 9789186634629
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: