måndag 20 april 2015

I ljusets makt

Rec.ex. från Gilla böcker - tack!
I ljusets makt av Leigh Bardugo är den första delen i Grisha-trilogin, en fantasyserie i en miljö som för tankarna till det forna tsarriket i Ryssland. Det är också en värld full av magi. Huvudpersonen Alina Starkov är föräldralös och växer upp utan att visa några prov på magiska krafter och hon blir så småningom utsedd som lärling till en kartritare. På en resa tillsammans med ett regemente blir Alinas bästa vän Mal attackerad och Alinas magiska krafter väcks till liv när hon försöker skydda honom.

Plötsligt blir den tidigare nästan osynliga unga kvinnan väldigt intressant för landets magiker (grishor) och hon hamnar under den mäktiga Skuggmästarens beskydd.

Trots den vackra miljön och överflödet av mat blir livet hos magikerna inte lätt för Alina. Hon saknar sin vän Mal och hon utsätts för hårda prov för att lära sig kontrollera sin kraft. Skuggmästaren är en komplicerad person, som både fascinerar och skrämmer Alina. Ska hon våga lita på honom?

Jag tyckte att det här var en väldigt välskriven fantasyberättelse. Alina är en hjältinna som det är lätt att ta till sig och jag blir snabbt engagerad i hennes öde. Miljöerna är livfullt beskrivna och känns - för mig i alla fall - lite nya i det här sammanhanget. Jag har alltid varit intresserad av tsarerna och läste många böcker om dem när jag var yngre, så det blir ett extra plus i kanten. Jag uppskattar också hur Alinas osäkerhet kring vem som är vem och vem som är fiende beskrivs. Det är skönt att det inte alltid är för uppenbart för läsaren.

Som alltid är det lite tröttsamt att det är ett så stort fokus på hjältinnans utseende och den obligatoriska förvandlingen från grå mus till vacker kvinna har i alla fall jag läst varianter på i jag vet inte hur många böcker!

Bokens förtjänster överväger dock och det är riktigt bra och spännande läsning! Jag ser fram emot att läsa del två och tre också.


I ljusets makt
Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Gilla Böcker (2015)
ISBN: 9789186634681
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Denna har jag hört så mycket om det senaste så jag har blivit lite sugen på den.

    SvaraRadera