måndag 27 juli 2015

Den röda pyramiden

Rec.ex. från Modernista - tack!
Den röda pyramiden av Rick Riordan  är en slags "Da Vinci-koden" i ungdomsbokstappning. Åtminstone påminner berättartempot, cliffhanger-avslutningarna på varje kapitel och upplägget med en historisk pusselgåta som ska lösas om den. Lägg därtill lite Indiana Jones känsla, en stor portion egyptiskt mytologi, lite magi och ganska mycket humor, så börjar det närma sig.

Det börjar bli länge sedan nu jag läste så jag gör en riktig latmanöver och lånar förlagets presentation av boken:

"Carter och Sadie har ingenting gemensamt förutom att de är syskon. Deras pappa, doktor Julius Kane, är en framstående egyptolog, och deras mamma var en känd arkeolog som dog under mystiska omständigheter när de var små. En kväll kallas de båda till British Museum av doktor Kane, som berättar om ett »forskningsexperiment« som ska ställa saker till rätta för deras familj. Men hans planer slår fruktansvärt fel. En explosion frigör en uråldrig ondska – den egyptiska guden Set – som förpassar doktor Kane till glömskan och tvingar syskonen att fly för sina liv. Carter och Sadie måste nu ge sig ut på ett farligt uppdrag, från Kairo till Paris till sydvästra USA, för att rädda sin pappa och förhindra Set från att förstöra allt de håller kärt."
Syskonens vilda resa är verkligen spännande och läsningen flyger fram. Kanske är förvecklingarna väl många och det hade inte gjort något om boken hade varit lite kortare.
Samtidigt är karaktärerna nyanserade och det finns ett tema som behandlar hudfärg och fördomar som jag uppskattade. Minus för berättargreppet att berättelsen är en slags ljudinspelning som de båda syskonen turas om att prata in. Det blev bara krångligt och lite konstigt.

Jag har inte tidigare läst något av den här författaren, men har förstått att hans andra böcker också är fartfyllda äventyrsberättelser. Jag kommer absolut att läsa fortsättningen av den här serien.


Den röda pyramiden
Författare: Rick Riordan
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176450765
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar