fredag 21 augusti 2015

Elva dagar i Berlin

Rec.ex. från Albert Bonniers förlag - tack!
Håkan Nessers bok Elva dagar i Berlin är en skröna. Ja, eller en "saga för barn över 18 år" som det står i beskrivningarna av boken.

Den handlar om Arne, en ung man som, efter en dykolycka, inte är den mest snabbtänkte här i världen. När fadern ligger på dödsbädden får Arne veta att hans döda mamma inte alls är död,  utan att hon lever och troligen befinner sig i Berlin. Arne får ett föremål av sin far och måste lova att leta upp sin mor och överlämna föremålet. Sagt och gjort ger dig den, minst sagt, oerfarne Arne ut på sin resa och det blir naturligtvis en hel del förvecklingar.

Här finns Nessers vanliga, underfundiga språkbruk, som jag tycker så mycket om. Det är en historia med mycket värme och känsla i en lättsam förpackning, men den tangerar också lyteskomik och fars ibland, då författaren tenderar att dra berättelsen lite för långt i flera episoder. Det blir många dråpligheter och nästan för tramsigt ibland.

Så ja, det är en skröna, men det är en varmhjärtad skröna som passade mitt läshumör bra just nu och jag hade en riktigt trevlig lässtund.

Jag har tidigare läst Maskarna på Carmine Street och Himmel över London som tillsammans med Elva dagar i Berlin bildar en storstadstrilogi. Jag har även läst flera av hans andra böcker.


Elva dagar i Berlin : roman
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Bonnier (2015)
ISBN: 9789100145828
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer:

  1. Jag är lite sugen på att läsa den.

    SvaraRadera
  2. Jag har så svårt för Nesser av någon anledning, men den där borde jag kanske prova på.

    SvaraRadera
  3. Jag tyckte den var nöjsam i början, men ju längre in i berättelsen jag kom ju mer tyckte jag allt spårade ur och jag tröttnade, till och med på "nesserskan" som är ett språk jag annars älskar.

    SvaraRadera