onsdag 16 september 2015

Ung i ghettot

Rec.ex. från Bazar förlag - tack!
Ung i ghettot är inte en bok i den genre författaren David Safier vanligen skriver. Nej, den här berättelsen befinner sig ljusår från hans vanliga dråpliga och humoristiska böcker.

Det här är berättelsen om den 16-åriga Mira som lever i det judiska ghettot i Warszawa. När förhållandena i ghettot redan är näst intill outhärdliga trappar SS upp sina ansträngningar för att utrota den judiska befolkningen och arbetar för att tömma hela ghettot och skicka alla till koncentrationslägrenas gaskamrar.

Mira har redan innan levt farligt genom att smyga ut ut ghettot för att komma över varor att smuggla in och sälja och på så sätt få lite extra mat till sin mamma och älskade lillasyster. Nu ansluter hon sig till motståndsrörelsen, som slår tillbaka mot SS-styrkorna med stort mod.

Jag har läst många böcker som skildrar andra världskriget och judeförföljelsen och det är omöjligt att inte bli berörd. Det fasansfullt utstuderade i nazisternas program för att utrota ett helt folk, de vidriga förhållandena i ghetton och koncentrationsläger, men också den starka viljan att överleva hos människan. Den här boken är inget undantag från detta. Men just den här berättelsen om aktivt motstånd inifrån ghettot är ny läsning för mig och det är väldigt intressant. Ett genomgående tema i boken är frågan "vilken slags människa vill du vara" - skulle du offra ditt liv för andra eller offra någon annans liv för att själv överleva?

Safier berättar den här fasansfulla biten historia med värme. Han visar att det, inte ens i den här extrema situationen, finns en sanning som är helt svart eller vitt. Det finns gott och ont på båda sidor i den här boken. Jag gillar också att han får med vanliga saker i en 16-årings liv mitt i all misär - till exempel Miras längtar efter att få gå på bio, att få känna sig fin och kärleksbekymmer.

Ett tungt ämne, men en lättläst bok som jag hoppas hittar många läsare.


Ung i ghettot
Författare: David Safier
Förlag: Bazar (2015)
ISBN: 9789170284281
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: