Den sårade divan - om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S) av Karin Johannison handlar om hur den kvinnliga galenskapen ser ut. Vanliga diagnoser genom tidens har varit hysteri, schizofreni och paranoia, men kan dessa diagnoser också utnyttjas av patienterna själva?
Karin Johannisson utforskar kvinnornas sjukidentitet och funderar över om det är en identitet patienten själv kan forma och använda? Hon exemplifierar med fallstudier av tre kända kvinnor - Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs - som alla behandlades för olika psykiska sjukdomar under 1900-talets första hälft och de har flera beröringspunkter både i livet och i sina respektive sjukdomar.
Författaren går på djupet i patientjournaler (också här förekommer spår av rasbiologiska tankar) och brevväxlingar och visar dessa kvinnors förmåga att behålla sin yrkesidentitet och kreativitet även under den tid de tillbringar på sinnessjukhus. De använder ibland också sina vistelser på sjukhus som källa till inspiration och som ett sätt att få en paus från omvärlden.
Författaren skriver lättillgängligt och med personliga reflektioner. Det märks att hon levt med dessa kvinnor under en lång tid. Många upprepningar och kanske lite väl detaljerade redogörelser ur journalerna gjorde att jag stundom tappade fart i läsningen, men på det hela taget var den här boken fascinerande - både kvinnoödena i sig och Karin Johannisons intresse för dem.
Jag blir också ännu mer sugen på att läsa Sara Stridsbergs bok om Beckomberga än jag var tidigare.
Den sårade divan : om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S)
Författare: Karin Johannisson
Förlag: Bonnier (2015)
ISBN: 9789100139650
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Låter väldigt intressant, står på kö och ska läsa. Men undrar om detta egentligen är en ägabok? Dvs möjlighet att stryka under och läsa om, julklappsbok kanske!?
SvaraRaderaJa, det låter som en bra idé!
Radera