torsdag 12 november 2015

Käraste Herman - Rasbiologen Herman Lundborgs gåta

Nu har jag läst ut den Augustprisnominerade boken  Käraste Herman - Rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman. Det var bitvis riktigt skrämmande läsning. Även om det alltid är fascinerade att läsa om en person som brinner för sitt ämne, så är den människosyn som gör att Herman Lundborg och andra rasbiologer anser sig kunna kategoriserar människor i olika klasser med tydlig rangordning otäck att läsa om. Jag kan inte låta bli att förvånas över att synen är allmänt accepterad och rasbiologi är ett erkänt forskningsområde i akademiska kretsar. Det ger också en bitter eftersmak när man vet att detta inte är något som man bara höll på med "för länge sedan", utan att det här människosynen lever kvar i modern tid i vissa kretsar.

Herman Lundborg forskade framförallt på samer och de finska folken i norra Sverige, men han rörde sig också i samma forskningskretsar som sedan formulerade nazisternas rasbiologiska program och var en populär föreläsare i Tyskland under en period.

Den nordiska "rasen" framhålls som ideal och den ska till varje pris hållas ren. "Undermåliga" exemplar t.ex. människor med utvecklingsstörning eller ärftlig sjukdom måste hindras från att fortplanta sig och friska kvinnor av ren nordisk typ bör inte slösa tid på att arbeta, utan bör gifta sig med omsorg och satsa på att föra rasen vidare. Det är Lundborgs fasta övertygelse.

Å andra sidan får han barn en samisk kvinna och gifter sig så småningom med henne och erkänner barnet som sitt. Hur motiverade han det för sig själv?

Fascinerande, skrämmande och tankeväckande läsning.


Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta
Författare: Maja Hagerman
Förlag: Norstedt (2015)
ISBN: 9789113059471
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Nyfiken på Käraste Herman, fast den verkar otäck, eftersom man vet att historien är sann.

    SvaraRadera