söndag 14 maj 2017

En droppe midnattJag och ljudböcker är inte riktigt sams ännu, men i vissa situationer är de väldigt bra. Som till exempel om man har lätt för att bli åksjuk på tåg.

På väg hem från Stockholm lyssnade jag klart på En droppe midnatt av Jason Diakité (a.k.a. Timbuktu). I boken berättar han sin historia om rotlöshet, ras och rasism. Han är uppvuxen i Lund och vi är relativt jämnåriga och det blir verkligen ett uppvaknande för mig att höra om den rasism han möttes av i denna kunskapens stad under sin uppväxt.

Boken är ett sökande efter identitet och han gör en djupdykning i sin familjs historia. Han får far att berätta om sin uppväxt i det fattiga Haarlem i USA och om några år i Afrika, om hur det kom sig att han gifte sig ned en vit kvinna och hamnade i Lund.

Författaren får också sin far, lite mer motvilligt, att tala om sin egen fars tuffa uppväxt i den amerikanska södern och om släktingar ännu längre tillbaka i historien och deras tillvaro som slavar. Jason Diakité gör också en egen resa till USA för att besöka släktingar och för att få se några av de platser hans far berättat om med egna ögon. Författaren blandar sin egen nutida berättelse med anekdoter från sin barndom och sin karriär, med olika nedslag i sin familjs historia. I boken finns också många musikreferenser och kärleken till musiken och musikens betydelse är ett starkt tema genom hela boken.

Boken är författarinläst och väldigt behaglig att lyssna på. Dock tycker jag kanske att berättelsen är för mångordig och onödigt detaljerad i stycken som inte gör mycket för att föra berättelsen framåt. Men här finns både ögonöppnare och tankeställare och jag uppskattar mycket den värme som finns i boken och hur porträtten av Jason Diakités familjemedlemmar växer fram bit för bit. Jag tror att boken precis har kommit i pocket och i vilket format man än trivs bäst med så är den här boken t.ex. trevlig sällskap i hängmattan i sommar.

En droppe midnatt
Författare: Jason Diakité
Förlag: Bonnier Audio (2016)
ISBN: 9789176470909
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

 1. Den här boken är jag nyfiken på. Såg ett teveinslag med Jason och han gjorde ett sånt väldigt gott intryck. Jag är inte så mycket för det där med ljudböcker, gillar inte riktigt upplevelsen av att få någons röst rakt in i skallen :-) men ska nog försöka hinna med att läsa boken.
  Hälsningar från en som också blir åksjuk på tåg, i synnerhet X2000 mellan Sthlm och Gbg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det kräver lite tillvänjning. Funkar inte alltid för mig heller, men tycker författaruppläst ofta funkar bra.

   Radera