onsdag 23 augusti 2017

Down under

Rec.ex. från Gilla böcker - tack!
Down under av Johan Ehn är den i stora delar självbiografiska berättelsen om den 19-årige Jim som, i slutet av 80-talet, lämnar Sverige och några tillkrånglade relationer bakom sig och åker till Nya Zeeland.

Han vill komma bort, men också komma till något. Att "hitta sig själv" är ju ett lite slitet uttryck, men det ligger något i det. Eller kanske ännu hellre att "få vara sig själv" - att komma underfund med vem man är och hur man vill leva. Det är dock inte så lätt. Han bor nämligen hos sin väldigt konservative farbror som styr sin familj med hjärnhand. När de farbroder förstår att Jim är homosexuell måste han omedelbart lämna deras hem.

Jim måste klara sig på egen hand på andra sidan jordklotet. Kanske är det precis det som behövs? Nja, det är en ganska tuff tid för honom och han saknar framför allt sina kusiner. Men han får också chansen att mer fritt utforska vilka olika alternativ som står till bud i livet och även om det är omtumlande på många sätt finns här en frihet och en styrka som Jim så småningom kan använda till att se tillbaka på saker som lett till den här punkten i livet och som han tar med sig in i sitt vuxna jag.

Det här är en välskriven och skickligt berättad roman om längtan om att få vara sig själv. Många vill passa in, särskild när man är ung, men här söker huvudpersonen efter en väg att gå utan att för den skull kompromissa för mycket med sig själv. Jag uppskattar personporträtten i romanen och jag tycker om den raka, ärliga berättarstilen - den har ett bra flow! Boken är lätt att läsa, men ämnet är långt ifrån lättviktigt. Down under är en bok som håller sig kvar i sinnet en lång stund efter avslutad läsning.

Rekommenderas!

Jag kryssade "En som utspelas utom Europa eller USA" i mitt #sommarbingo2017

Down under
Författare: Johan Ehn
Förlag: Gilla böcker (2017)
ISBN: 9789188279392
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte om den här, men kanske inte fullt lika mycket som jag trodde att jag skulle göra. Ändå en riktigt fin bok :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det vara ibland, speciellt med böcker man har stora förväntningar på.

      Radera