söndag 22 oktober 2017

Saker ingen ser

Jag tokälskade Anna Ahlunds debutbok Du, bara och det var med viss nervositet som jag började läsa Saker ingen ser.

Boken utspelas till stora delar på Sibylla allmänestetiska läroverk i Uppsala och kretsar kring en grupp vänner.

Berättelsen börjar med att Sebastian ger sig själv ett nyårslöfte som går ut på att han som ska kyssa en ny person varje månad och boken är också uppdelad så att vi följer vännerna en månad i taget under ett år. Vi får träffa Fride som inte vet var hen ska göra av alla sin kärlek till flickvännen Miriam, men känner hon lika starkt? Vi får följa Johannes som har en stor tomhet och saknad i sitt liv och försöker lindra det med dikter av Karin Boye. Han fascineras av Yodit vars målartalang kommer så lätt när han står i timtal och stirrar på en vit duk. Linn är en av mina favoritkaraktärer. Hon är en ganska lågmäld person som är uppslukad av musik, tar den på allra största allvar och är innerligt trött på Sebastian som föreslår ännu en Håkan Hellström-låt till skolkonserten. Linns bror Aron har ingen konstnärlig talang, han går inte ens på estetprogrammet utan på natur och blir, i och med det, lite udda i gänget.

Det är ett ganska brokigt gäng och boken kan upplevas som spretig. Kanske hade jag velat lära känna några av karaktärerna lite mer, nu är det många som samsas om utrymmet och jag kommer inte alla inpå livet. 
Här finns ingen tydlig dramatisk kurva eller stora omvälvande händelser i berättelsen, utan den är som ett nedslag i dessa ungdomars vardag ett helt vanligt år. Men jag gillar det! Det handlar om skola och familj. Här finns också massor av referenser till musik, litteratur och film - och så handlar det om kärlek.

Det är befriande att det är en bredd av kärleksrelationer som skildras på ett naturligt sätt i boken. Här är det inte en problematisering om ungdomarna är gay, bi eller trans. Här finns inte rätt eller fel slags kärlek utan bara kärlek. Och sex! Anna Ahlund bangar inte för att skriva heta sexscener och de är också uppfriskande ”ofluffiga” och inte heller så rosaskimrande som ibland annars är fallet i många ungdomsböcker.

Självklart är det svårt att toppa en så bra roman som Du, bara men Saker ingen ser är också en väldigt bra bok. Missa inte den!

Saker ingen ser
Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129703061
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar