tisdag 13 februari 2018

Bok på film: 13 reasons why

Igår stannade jag uppe alldeles för sent för att titta klart på Netflix-serien 13 reasons why som baserad på boken med samma namn av Jay Asher. Det är ingen lättsam ungdomsserie som man tittar igenom med ena ögat på TV:n och det andra på Facebook. Nej, det är ett allvarligt drama som berättar om ett självmord.

Hannah, som är berättarrösten, är redan död när serien börjar, men hon har spelat in 13 berättelser på kasettband och gett dem till 13 personer. Banden berättar om den kedja av händelser som ledde fram till att Hannah beslutade sig för att ta sitt liv och hur personerna har på olika sätt orsakat hennes lidande.

High school-miljön är väldigt amerikansk, men ämnen som mobbing och sexuellt utnyttjande är tyvärr ständigt aktuella. Och att våga ta upp självmord som tema är modigt och viktigt. Det är stundvis obehagligt att titta, men också oerhört bra och gripande. Jag är imponerad av de unga skådespelarna - framförallt av Katherine Langford och Dylan Minnette som spelar huvudrollera Hannah och Clay.

Läs mer i min Kulturkollokollega Lindas inlägg om serien och boken som hon skrev när vi hade tema "bok på film" i höstas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar