fredag 30 juni 2023

Sommarlovsboktips: Färskt vatten till blommorna

Dags för ett boktips igen. Jag läste "Färskt vatten till blommorna" av Valérie Perrin till bokcirkeln som vi hade på #läsretreatvarberg2023 i februari och lite senare blev den nominerad till Årets bok.

Boken är utgiven på Éditions J. Det är ett nytt förlag som ger ut litteratur från fransktalande länder. Värt att hålla ett öga på.

Nåväl, den här boken handlar om Violette Toussaint. Hon lever en stillsam tillvaro och arbetar som vaktmästare på en liten kyrkogård i Bourgogne.
En dag får hon besök av en man vars mor nyligen gått bort. Alla blev överraskade när det i hennes testamente framgick att hon ville bli begravd på just den här kyrkogården långt ifrån hemmet och bredvid en för familjen helt okänd man.

Violette blir intresserad av den ovanliga förfrågan och hjälper mannen att ta reda på orsaken. Han i sin tur fascineras av Violette och han använder sig av sitt yrke som poliskommissarie för att ta reda på mer om hennes bakgrund. Violettes stillsamma liv håller på att vändas upp och ner.

En långsamt berättad och vemodig roman. Den hade kanske mått bra av att kortas ner något, men bara den invändningen - i övrigt en fin läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar