torsdag 6 september 2012

I huvudet på en mamma


En del böcker vet jag inte riktigt varför jag läser och det här är en av dem. Jag hittade den i en slumplåda och det var någonting med baksidestexten om att "få ihop livspusslet och hur det kommer sig att vi har allt och ändå aldrig är nöjda" som talade till mig just då.

Hanne Kjöllers bok I huvudet på en mamma vill sticka hål på moderna modersmyter och ge läsaren redskap för att kunna njuta av småbarnsåren istället för att stressa igenom dem. Det låter ju bra. Fokus är på att få läsaren att fundera på alla "måsten" och istället göra val som gör livet som förälder lättare.

Nu var det väldigt länge sedan jag läste den, men jag minns att jag tyckte att vissa saker var mitt i prick. Kanske inget som jag inte visste förut,  men som författaren formulerade på ett bra sätt. Andra saker blev jag mest arg på - att författaren drar snabba slutsatser om alla småbarnsföräldrar. Jag tycker inte heller om när någon försöker skriva andra på näsan. På det hela är det dock lättsamma, enkla och på många sätt självklara råd, men sådana tål att upprepas.

Som alltid med den här typen av böcker fungerar de bäst att läsa och inspireras av, men att man sedan tillämpar dem med en nypa salt och  - det som är Hanne Kjöllers eget bästa tips - med en stor portion av sunt förnuft och din egen magkänsla.

2 kommentarer:

  1. Det är länge sen jag läste den, men jag minns att jag också tyckte att det var en lite konstig blandning av intressanta funderingar och tvärsäkra och en aning underliga påståenden.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var en lite märklig blandning.

    SvaraRadera