måndag 17 september 2012

Kvällens godnattsaga: Leo och Ella

Jag börjar lite med "önskelistan" och det var Anna Fair & True som ville att jag skulle blogga lite mer om barnböcker. Vi har barn i samma ålder, så det är roligt att kunna byta tips.

Det gör jag så gärna! Barn- och ungdomsböcker ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Jag har jobbat med att göra pedagogiska barnböcker och har studerat just barn- och ungdomslitteratur. På vinden har jag lådvis med böcker som jag nu plockar fram vartefter barnen "växer i dem" (eller när jag blir sugen på att läsa om någon gammal ungdomsfavorit).

Jag har vid några tillfällen bloggat om böcker som jag läser för barnen och den kategorin kan jag ju passa på att återuppta nu.

Ikväll nattade jag minstingen (lille N) som snart är 1½ år. Vi läser ofta dessa böcker om Leo och Ella av Linne Bie (de är översatta från holländska).


De införskaffades redan när dottern (lilla T) var liten och hon tyckte också mycket om dem. Jag gillar dem också  och det är inte alltid fallet med böcker barnen gillar ;)
De är enkla, tydliga och barnnära. Ämnena är precis mitt i prick i den här åldern.

De små Leo-böckerna har bild och ord på en sida och sedan en situation och en mening på den andra (t.ex. "haklapp" - "Leo tar på sig haklappen").
Ella-böckerna har lite mer text och de "stora" böckerna börjar likna de vanliga bilderböckerna, men är fortfarande mycket enkla och har tjockare papper som håller för den ivrige lille bläddraren.

Det finns ännu fler böcker i den här serien. Vi har en sångbok också, men den kunde jag inte hitta just nu. Lille N:s favorit just nu är "k'adda" - alltså Leo kladdar och kluddar.

2 kommentarer: