måndag 3 september 2012

Nordisk läsutmaning: Norge

I augusti har vi i den nordiska läsutmaningen läst böcker av norska författare. Här kommer en sammanställning.


Gothiques bokblogg gav sig i kast med en riktig klassiker och läste Svält av Knut Hamsun. Idel bohemromatik och svältande konstnärer. Dessutom en riktigt osympatisk huvudperson. Eller?

Bokföring enligt Monika läste Beate Grimsruds En dåre fri och skriver att det var en otroligt jobbig bok att läsa. Den drabbar henne. Huvudpersonen är stark och beundransvärd i sin kamp mot psykisk sjukdom. Det är en bok som hon gärna rekommenderar - till exempel till mig ;)

Unni Lindell dyker upp på ett par ställen i den här omgången. I Elinas hylla läste Honungsfällan och blev positivt överraskad. Hon tycker det är väl uttänkt och med ett bra persongalleri.

Själv läste jag Mörkermannen av samma författare och blev långtifrån imponerad. Mest uttråkad faktiskt.

Så ganska olika omdömen om Unni Lindell alltså.

Eli läser och skriver läste Ut och stjäla hästar av Per Pettersson. Norskt 1940-tal och norsk  nutid blandat. Eli tycker bäst om det som handlar om Trond under 40-talet och kanske speciellt det som handlar om hand fars upplevelser under andra världskriget.

Lottens bokblogg gick "all in" och läste två böcker på norska! Den första var Anger av Roy Jacobsen om en åldrad man som kommer ut ur fängelset efter ett långt  straff. Han försöker återknyta kontakten med sin dotter. En finstämd bok om att få en andra chans.

Den andra var Fantomsmerter av Thomas Enger. En välskriven spänningsroman som var svår att lägga ifrån sig.
Violens boksida läste en barnbok som är skriven av ingen mindre än den norska prinsessan Märtha Louise - Varför prinsar och prinsessor inte har krona på huvudet. Mycket norskt, mycket rojalistiskt.
Nilmas bokhylla läste Karin Fossum Jag kan se i mörkret. Det är inte, som man lätt kan tro, en deckare även om den innehåller både poliser och mord. Tyvärr lämnad den inget bestående intryck hos Nilma.
Så, nu tror jag att jag fått med alla. Ingen glömd?

I september - den sista månaden i utmaningen - läser vi danska författare.

2 kommentarer:

  1. Det är alltid lika roligt att läsa sammanfattningarna! Stort tack att du tog över detta:-)

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillar sammanfattningarna :)

    SvaraRadera