torsdag 6 september 2012

Tempelbranden

Tempelbranden är den tredje delen i serien Släktet. Det ä en serie historiska romaner som skrivs av olika författare. Tidigare författare är Katarina Mazetti och Karin Wahlberg. Den här boken är skriven av Catharina Ingelman-Sundberg. Jag har haft den utlånad och därför glömt att blogga den.

Tempelbranden utspelas i mitten av 1000-talet då Sverige kristnas - många gånger med våld. Huvudpersonen Åsa blir som barn vittne till att hela hennes familj stängs in i sitt hus och bränns levande då de vägrar överge sin asatro.

När förövarna upptäcker henne vill en av dem döda henne, men en av de andra räddar henne och lämnar henne på Jarlabankes gård där hon uppfostras nästan som en dotter. Hon har dock svårt att glömma det som hände hennes familj och plågas läge av mardrömmar.

Åsa växer upp till en stark kvinna. Hon vill helst av allt jobba som stenhuggare och får gå i lära hos gårdens stenhuggare Björn. varma känslor växer dem emellan, men Björn är bara en träl och Åsa tvingas till giftermål med sin fosterfars närmste man Torulf. Åsa föraktar Torulf, men kan inte förhindra giftemålet. Hon vägrar också styvnackat att omvända sig till den kristna tron, något som ställer till problem för hennes fosterfar och senare hennes make.

Tempelbranden är en berättelse om en stark kvinna under en dramatisk tid i Sveriges historia. Människorna i berättelsen känns trovärdiga och det är ett driv i berättelsen som gör det till lätt och intressant läsning.

Ylva rapporterade för inte så länge sedan att fjärde delen är på gång. Det ser jag fram emot.

4 kommentarer:

 1. Första och andra delen står och väntar på att bli lästa. Det är en kul idé att låta olika författare skriva varsin bok. Men det ställer till det i min bokhylla där böckerna är sorterade efter författare :)

  SvaraRadera
 2. Det ställer onekligen till det. Jag har dock valt att ändå ha dem sorterade på författarnamn.

  SvaraRadera
 3. Det är ett dilemma, för visst vill man ha böckerna i författarordning. Men lite sugen blir man på att ställa serien ihop.......men i mina bokhyllor är det ganska dålig ordning just nu ändå. Den gamla vanliga platsbristen. Förstår inte riktigt hur det kan bli så ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi, hi - det är nog ett problem vi alla könner till.

   Radera