onsdag 5 september 2012

Smuts

Katarina Wennstam har skrivit dokumentärer om hur rättsväsendet behandlar våldtäktsoffer och hur förövarna betraktas.
Smuts är hennes första skönlitterära bok och även denna handlar om sexualitet och rättsväsendet.

Den framgångsrika advokaten Jonas Wahl blir ombedd av TV att kommentera en stor traffickingrättegång. Han hamnar i rampljuset, men det är inte alla saker i hans eget liv som tål närmare granskning.

Jonas fru Rebecca är stolt över sin make, sitt fina hus och sina barn. Ändå är hon inte helt lycklig. Det är något i relationen till maken som skaver. Är det sant att han är på jobbet alla de gånger han ringer och säger att han ska jobba över?

Det här är verkligen en smutsig historia. Tyvärr är det nog så att mycket i den är sådant som förekommer i verkligheten. Helt "vanliga" män som på något vis kan motivera att det är OK att gå till prostituerade kvinnor. Som intalar sig själv att kvinnorna - och ibland bara flickorna - som håller till i trista lägenheter med bara en madrass på golvet tar emot män där för att de vill det själva. Att domare och andra personer som borde se till att lagar efterföljs, är lika snabba på att bryta samma lagar om tillfälle ges. Om ett samhälle som inte ser sambandet mellan efterfrågan och tillgång.

Katarina Wennström beskriver det bra. Ingen skönmålning. Men också utan att döma och utan att grotta ner sig i smaskiga detaljer.

En intressant parallellhistoria är den om kvinnors sexlust. Den sunda, frivilliga lusten. Rebeccas egen lust, men också Jonas och Rebeccas dotter tonåriga dotter som upptäcker sin sexualtitet och brottas med vad "fina flickor" får och inte får göra. Ett resonemang om "madonnan och horan" som kanske inte borde vara aktuellt i Sverige 2012, men som tyvärr lever kvar.

Läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar