fredag 26 augusti 2016

Kärleken kommer och kärleken går

Rec.ex. från Andra rum förlag - tack!
Kärleken kommer och kärleken går av Stefan Åberg är den fristående fortsättningen på Vid 40 börjar livet. I den boken hette huvudpersonen Pontus och han finns med i här också, men som en vän till paret som denna bok handlar om.

Robert och Erna fann varandra och kärleken vid mogen ålder. Den första stormande förälskelsen har lagt sig och de har levt tillsammans några år och förhållandet har gått in i vardagsrutinen. Men Erna längtar efter att bli sedd och bekräftad. Hon vill uppleva förälskelse och att känna sig åtrådd. Robert tycker att han försöker. men vet inte riktigt hur han ska göra för att visa Erna att han inte kan tänka sig ett liv utan henne. Han är stressad över jobbet som lärare och även om viljan och lusten kanske finns där, har han upptäckt att förmågan inte alltid gör det.

För att överraska Erna och ge dem tid för varandra bokar Robert en kryssning åt dem i samband med Ernas 50-årsdag. Kan det vara nyckeln till en nystart?

Parallellt med berättelsen om Erna och Robert får vi också följa Ernas dotter Cecilia som lever i ett äktenskap som blir mer och mer destruktivt. Hennes familj ser tecken på att allt inte står rätt till, men Cecilia försöker, för dotterns skull, hålla fasaden uppe - men hur mycket längre ska hon orka?

Den här romanen är i mitt tycke bättre uppbyggd och har ett bättre läsflyt än författarens tidigare roman. I den tappade jag ibland bort berättelsen i detaljer och onödigt långa dialoger som inte ledde storyn framåt. Det finns lite av det här också - författaren slänger in några slags debattmonologer här och där. Det kan handla om skolsituationen, om invandringspolitik och till och med ett "brandtal" om egenutgivning förtäckt till ett samtal mellan två gamla vänner. Det greppet är jag inte så förtjust i, då jag tycker att de känns konstlade och stör berättelsen. Jag önskar att författaren hade lämnat de passagerna till ett annat sammanhang och litat på att berättelsen bär ändå. För de gör den!

Jag tycker om att läsa den här relationsberättelsen om vanliga, vuxna människor. Det kan låta tråkigt, men det är det inte. Det är en historia som känns äkta på många sätt. Inslaget med dottern Cecilia och hennes man lyfter berättelsen ytterligare. De partierna berör och är bitvis också väldigt spännande.

Kärleken kommer och kärleken går är en varm och trovärdig roman om relationer, om familj och om kärlek.


Kärleken kommer och kärleken går
Författare: Stefan Åberg
Förlag: Andra rum Förlag (2016)
ISBN: 9789163915086
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: