tisdag 16 augusti 2016

Min bästa danska ...

Nu har vi startat med veckoteman på Kulturkollo igen och denna vecka heter temat Över sundet och vi tittar närmare på vårt grannland Danmark.

Veckans utmaning handlar om att lista några danska favoriter.
 1. Min bästa danska författare/bok
 2. Min bästa danska film
 3. Min bästa danska TV-serie
 4. Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar t.ex. musik, mat, konst, en plats, en person)
Här kommer min lista.

1. Min bästa danska författare är nog Hanne-Vibeke Holst som inte bara är en duktig författare, men också är rolig att lyssna på som jag har haft nöjet att göra vid ett par tillfällen. Jag läste fört hennes "chick lit" serie om Thérese som är ett riktigt smart bidrag i den genre. Jag tyckte också mycket om hennes politiska deckare Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret.En av de bästa danska romanerna jag har läst är dock av en annan författare, nämligen Carsten Jensen. Hans Vi, de drunknade är ren och skär berättarglädje. Jag har också läst Sista resan av samma författare och den är också läsvärd.

2. När jag ska välja min bästa danska film tänker jag både  på Italienska för nybörjare och En kort, en lång, som båda är dansk feel good-komedi med lite svärta. Det gillar jag.
3. Min bästa danska TV-serie är lite klurigare eftersom jag inte tittat jättemycket på dansk TV. Jag har sett en del av Matador och det känns som en riktigt bra serie, men jag har inte följt den. Jag har missat Mordkommissionen om Bron. Däremot följde jag en liten trevlig dramaserie som heter Nikolaj och Julie som var riktigt trevlig.

4. Mitt bästa danska kulturtips får bli att ta en tur till Helsingör. Köpenhamn är jättefint, men Helsingör är också en liten pärla. Mysigast är det kanske på sommaren då man kan strosa omkring i staden, äta glass med guf och köpa blommor på torget. I somras tipsade jag om Kronborgs slott på Kulturkollo och det kan också vara väl värt att titta in på Kulturværftet, som är ett nytt och fint kulturhus, och se vad de har för program. Har du barn med dig så tillbringa en stund på bibliotekets barnavdelning som är jättefin!
14 kommentarer:

 1. Jag förstår inte hur jag kunde glömma Holst!

  SvaraRadera
 2. Hanne-Vibeke Holst har jag inte läst något av. Än. Italienska för nybörjare är bra :)

  SvaraRadera
 3. Jag såg Kronprinsessan när den visades på svt, men blev avskräckt från att läsa böckerna av Holst när jag läste så många kritiska recensioner. Jag har Kronprinsessan ståendes här hemma, jag kanske skall ge den en chans trots allt då. Jag är inte så hemma på danska författare inser jag, men jag tycker väldigt mycket om dansk film. Precis som du skriver finns det ofta en svärta under ytan, som jag tycker gör filmerna mer trovärdiga. Litet likt fransk film kanske? Själv valde jag Festen som filmtips, där pratar vi svärta på allvar, och ljuvliga Badhotellet som tv-serie. Matador måste jag nog klicka hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja, Festen är verkligen svärta. Men en bra film.

   Radera
 4. Holst och Jensen har jag inte läst något av ännu. Men det får jag nog ta och göra.

  SvaraRadera
 5. Kronborgs Slott är ett måste för mig... någon gång :) Har ju sett det från vattnet ett par gånger men inte gjort ett faktiskt besök!

  SvaraRadera
 6. Vi, de drunknade är jättebra!

  SvaraRadera
 7. Italienska för nybörjare hade jag också på listan - det var längesen nu, men minns att det är en väldigt mysig film :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev sugen på att se den igen nu när jag skrev om den.

   Radera