söndag 26 mars 2017

Återkomsten (van Veeteren #3)

Dags för månadens van Veeteren-inlägg. Min bokcirkelkompis Jesper och jag ska göra en läsning av alla Håkan Nessers van Veeteren-deckare som en läsutmaning under 2017 och vi har nu kommit till bok nummer tre.

Jag var inte helt nöjd med min Nesser förra månaden, men nu känner jag att vi är sams igen. Återkomsten var riktigt spännande och blev en bra läsupplevelse.

I inledningen av boken får läsaren möta en man som precis kommit ut ur fängelset och ta del av hans stillsamma glädje över att äntligen få röra sig fritt. Han återvänder till sitt hem som ligger lite avlägset till och som har stått övergivet under fängelsetiden. Lite senare får vi veta att mannen heter Leopold Verhaven och att han har dömts för först ett kvinnomord, avtjänat sitt straff och sedan snart därpå dömts för ytterligare mord och fått tillbringa ännu några år i fängelse. Vi får också veta att det stympade lik som hittats inrullad i en matta i skogen troligen är dubbelmördaren Verhaven och att döma av den rättsmedicinska utredningen hann han inte njuta av sin frihet någon särskilt lång stund.

Kommissarie van Veeteren och hans kollegor börjar titta närmare på fallet och börjar ana att den klockrena gärningsmannabild som målats upp i rättssalen har flera brister och inser att det ligger mer komplicerade motiv bakom mordet på Verhaven än hämnd som de först trodde. Leopold Vehavens människoöde var ett olyckligt sådant och vartefter van Veeteren jobbar sig längre bakåt i brottens tidslinje börjar han fundera över begrepp som  rättvisa och straff.

Jag uppskattade den här boken och den skickligt komponerade berättelsen. I delar av berättelsen får van Veeteren ta ett steg tillbaka från utredningen när han genomgår en operation och då får också hans kollegor chans att kliva fram lite, även om kommissarien inte för en sekund låter dem glömma vem som bestämmer. Kanske är det också operationen som gör att huvudpersonen känns lite mjukare och mänskligare i den här boken jämfört med de tidigare.

Men, utan att säga för mycket, jag är inte säker på att jag gillar att van Veeteren i slutet tar lagen i egna händer, även om det blev ett intressantare upplösning än det annars skulle ha blivit.

I april ska vi läsa Kvinna med födelsemärke.

Återkomsten
Författare: Håkan Nesser
 Förlag: Bonnier (1995)
ISBN: 9100559156
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

3 kommentarer:

 1. Visst är det intressant vad Van Veeterens frånvaro gör med berättelsen, både för hans eget sätt att förhålla sig och för kollegernas större frimodighet. Chefen Hiller med krukväxterna verkar ju dock leva sitt eget liv som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Jag gillade det. Det var en spännande dynamik i den här boken.

   Radera
 2. Finns nu i Öppet arkiv till och med juli! https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/%C3%85terkomsten/

  SvaraRadera