onsdag 8 mars 2017

Brev till min dotter

Rec.ex. från Forum - tack!
Brev till min dotter är en samling brev skrivna av kvinnor till deras döttrar. Idén till boken kom från Elcim Yilmaz, PR-expert och agent, som när hon fick ett allvarligt sjukdomsbesked började funderar på vilka råd och ord till stöd hon skulle vilja lämna efter sig till sin dotter.

Hon bjöd in Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Therése Söderlind, Martina Montelius, Katarina Mazetti, Maxida Märak, Carolina Neurath och Alexandra Pascalidou att skriva varsitt brev i boken. Dessutom finns Märta Tikkanens klassiska text Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon också med i boken.

Det här är en svår bok att recensera, för vem är jag att tycka si eller så om någons personliga tankar och råd till sitt eget barn, att skriva om det är bra eller dåligt. Gemensamt för alla texter är att mammorna vill stärka och uppmuntra sina döttrar. Det handlar inte så mycket om att varna sina barn för att göra misstag, utan snarare uppmuntra dem att göra egna misstag och att inte be om ursäkt för dem - för det är så vi lär oss om oss själva och många gånger är det misstagen som formar oss. Nästan alla skribenter försöker förmedla budskapet "ta ingen skit" till sina döttrar på så sätt att ingen ska säga åt dem, bara för att de är tjejer/kvinnor, att de inte kan eller får. Men det som allra, allra mest genomsyrar texterna i den här boken är kärleken. Så mycket kärlek!

Och nu sitter jag här och funderar på vad jag skulle skriva i ett brev till min dotter ...


Brev till min dotter
Författare: Elcim Yilmaz (red.)
Förlag: Forum (2017)
ISBN: 9789137149806
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. kul att ha dem samlade, Fay Weldon har skrivit Brev till Alice, där hon ger råd hur man ska läsa Jane Austen

    SvaraRadera