söndag 5 mars 2017

Syndavittnet

Rec.ex. från Atlas - tack!
Jag har inte tidigare läst något av Mattias Hagberg, men efter att ha läst Syndavittnet blir jag nyfiken på att läsa mer av den här författaren.

Boken tar sin början i Moskva i mars 1953. Stalin har precis dött och hela det sovjetiska imperiet håller andan. En kvinna börjar tänka tillbaka på sitt liv, på den gången 1917 när hon kom till den avlägsna ön i Norra ishavet för att arbeta som piga hos prästen Sakarias. På ön finns en liten grupp norska fiskarfamiljer, prästen och nu hans piga. Livet på ön är hårt. Naturen är ogästvänlig och levnadsvillkoren hårda. Sakarias är hängiven sin uppgift. Han är mycket strängt religiös och nästintill manisk i sin frälsargärning.

När en skadad rysk matros flyter iland på ön har han nyheter med sig från yttervärlden. Nyheter som skakar om öbornas värld och inte minst Sakarias tillvaro. Ett par olika händelser leder till att folket på ön tar avstånd från Sakarias och han går i sin tur djupare in i sin fanatiska trosutövning. Öborna erbjuder pigan en väg ut, men hon står trofast vid hans sida.

Boken pendlar mellan pigans återblick till sin tid på ön och mellan bokens nutid i Moskva. Berättelsens båda delar kompletterar varandra och målar sakta upp en bild av huvudpersonernas öden. Relationen av Sakarias och pigan är ömsint beskriven och även om den inte alltid är lätt att förstå, så finns här en ömsesidig respekt dem emellan.
Den kvinnliga berättarröstens öde är fascinerande. Hur hon som ung skickas till den ogästvänliga ön, men ändå lyckas härda ut och finna stolthet i att göra uppgiften till sin. Också den "senare" delen av berättelsen när vi får veta mer om hennes tid i ett ryskt arbetsläger och sedan i Sovjetstatens tjänst är gripande.

Det  här är en en riktigt stark och berörande roman!

Tidigare i veckan konfererade Anna och Helena om den här boken på Kulturkollo. Det blev ett intressant samtal - missa inte det!

Syndavittnet
Författare: Mattias Hagberg
Förlag: Atlas (2017)
ISBN: 9789173895309
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar