söndag 5 mars 2017

Coffin Road

Coffin Road är en fristående deckare av Peter May. Jag har tidigare läst hand Lewis-trilogi (Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna),  som jag fullständigt älskade. Jag köpte denna bok hos The English Bookshop på Bokmässan, men den har sedan dess kommit ut på svenska hos Modernista. (rättelse: kommer ut på svenska senare i år)

Boken börjar med att en man spolas upp på en strand på en ö utanför Skottlands kust. Han har inget minne av hur han hamnade där eller vem han är. Han får hjälp att hitta sitt hus av en granne som känner igen honom, men inte heller där hittar han något som ger honom några upplysningar om den egna identiteten. Tvärtom verkar huset misstänkt tomt på all slag personliga tillhörigheter. Det enda ledtråden han har är en gammal karta med vägen Coffin Road utmärkt. Andra grannar berättar för honom att han har hyr huset och att han är en författare som skriver en bok om de fyrvaktare som på försvann spårlöst från en enslig klippö ett sekel tidigare.

När en död kropp hittas på samma klippö börjar kriminalinspektör Cann utreda faller och intresserar sig för mannen utan minne.

Samtidigt är en 17-årig flicka på jakt efter sin pappa. Alla tror att han begick självmord två år tidigare, men hon är övertygad om att han fortfarande lever.

Det här en en spännande och välkonstruerad deckare som berör allvarliga frågor som miljö, bekämpningsmedel och jordbruksindustrins intressen. Möjligen är det lite väl komplicerade vändningar i boken ibland och en del avsnitt där politiska och ekonomiska intressen ska förklaras som kan bli aningen långrandiga. Men jag gillar ju det här! Att placera bokens handling på dessa karga öar och låta väder och vind bli nästan egna karaktärer i boken är suveränt. Miljön bidrar i hög grad till den mörka och ödesmättade stämningen. Jag tycker om att handlingen är oförutsägbar och på vissa ställen så spännande att jag håller andan.

Det var också passande läsning just nu då vi har pratat om mörka och karga böcker och filmer hela veckan. Idag finns det en intervju, om jag har gjort, med Peter May på Kulturkollos blogg där han berättar om sitt författarskap och vilken betydelse landskapet på Yttre Hebriderna har i hans romaner. Missa inte det!

Coffin Road
Författare: Peter May
Förlag: Modernista (2017)
ISBN: 9789177017158
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

9 kommentarer:

 1. Har gillat alla böcker jag läst av Peter May. Är sugen på denna också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillat det andra, så tror jag att du gillar den här också.

   Radera
 2. Nu slängde jag mig på köpknappen för jag vill läsa den på svenska. Kommer i augusti 2017. Snyft! Jag får vänta ...

  SvaraRadera
 3. Men, nej - den har väl kommit på sv redan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, hade fel. Blev lurad av att den låg uppe på Modernistas hemsida.

   Radera
 4. Den här låter riktigt bra!!:)

  SvaraRadera
 5. Det är inte ofta jag släpper ifrån mig outlästa böcker!
  Men denna gick snabbt i retur till biblioteket.
  Borde jag ångra mig?

  SvaraRadera