måndag 12 december 2022

Lucka 12 i feelgood-julkalendern: I befintligt skick + Flera sidor av oss

I dagens lucka finns två fina och vintriga romaner av Karin Wallén.

Jag läste först Flera sidor av oss som tar sin början på nyårsafton 1999 i ett Stockholm fyllt av millenium-yra. Vi får följa Mirja, Erik och Monika när det nya året startar - först som separata berättelser med deras olika utmaningar i livet med arbete och relationer. Deras historia vävs sedan samman när de alla tre engagerar sig i att försöka stoppa att en uråldrig ek huggs ner.

Författaren tecknar väldigt fina personporträtt som är realistiska, trovärdiga och mycket mänskliga. Här finns många nyanser och trådar att följa som inte ryms i min korta sammanfattning av handlingen, men som gör den här boken till ett nöje att läsa.

I befintligt skick är inte en uppföljare utan en helt fristående roman, men med samma känsla och berättarstil.

Elsa blir av med jobbet och andrahandslägenheten i Stockholm på en och samma gång. I brist på annan bostad åker hon till släktstugan i Jämtlandsfjällen. Hon tänker att hon kan passa på att röja ut en massa gammalt skräp ur stugan medan hon funderar på vad hon ska göra härnäst. Hon snubblar över en historia om ett oväder i slutet på 1970-talet som tog flera människors liv och det visar sig att det finns en koppling till hennes egen släkt.

Den här boken har ett mer klassiskt "feelgood-upplägg", men med de fina personporträtten och med fjällmiljön som bakgrund för berättelsen blir det här riktigt fin läsning. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Karin Wallén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar