torsdag 29 november 2012

Böcker om böcker: Fallet med de försvunna böckerna

Israel Armstrong är en ny bekantskap. Han är huvudpersonern i Ian Sansoms bok Fallet med de försvunna böckerna. Han är inte en särskilt sympatisk person, men jag gillar honom i alla fall ;)

När den "knubbige lille Israel Armstrong i sin bruna manchesterkostym och sina bästa par bruna skor" kommer fram till det bibliotek i en småstad/by på Irland, där han nyligen har fått anställning, och upptäcker att det är stängt ställer det minst sagt till problem. Kostymen och skorna är hans enda och han är karriärsynpunkt är han en ganska misslyckad person. Han behöver verkligen jobbet. När han sedan får veta att han visserligen har ett jobb, men att det består i att köra en, minst sagt, bedagad bokbuss och dessutom att hela bibliotekets bokbestånd är spårlöst försvunnet är han beredd att ta båten hem till England igen snabbt som ögat. En rad dråpliga händelser håller honom kvar och han dras mot sin vilja in bybornas vardagsintriger och jakten på de försvunna böckerna.

Han tar sig själv på väldigt stort allvar som en litterär, akademisk och intelligent person och att vara den som ska sköta bokbussen är en prestigeförlust för honom - och dessutom får han sova i ett hönshus. Han har till en början enormt svårt för de okultiverade byborna, men han får lära sig att man inte ska döma en bok efter omslaget (pun intended) och upptäcker att det finns många som delar hans litteraturintresse.

Den här boken är inte en deckare i ordets rätta bemärkelse, men mysteriedelen fungerar spänningsskapande och gör att det blir ett läsdriv i boken. Den stora behållningen är dock Armstrong. Han är en sorglig person, som testas på många dråpliga sätt. En person med stort kontrollbehov och ständig huvudvärk, som är van vid vegetarisk kost, dyr espresso från Londoncaféerna och som ständigt går med näsan i en bok (och alltid har några extra böcker i fickorna för säkerhets skull) hamnar verkligen utanför sitt element på den Irländska landsbyggden.

Persongalleriet i boken är färgstarkt - från Armstrongs godissnaskande chef, till hans bistra "hyresvärdinna" George och den excentriske bokbussägaren Ted. Ibland tippar berättelsen över i det lite farsartade, men jag tycker att den klarar den gränsen och jag har en riktigt trevlig lässtund.

13 kommentarer:

 1. Ojdå, diamentralt motsatt från min läsupplevelse som jag skrev om här. Sparar den som repris till någon månad då jag eventuellt inte hinner läsa någon annan utmaningsbok.
  http://mimmimarie.blogspot.se/2012/09/varningstriangel-for-daliga-bocker.html

  SvaraRadera
 2. Nyfiken på denna bok och jag älskar omslaget, riktigt läckert!

  SvaraRadera
 3. Här är min för november: http://flickanobockerna.wordpress.com/2012/11/30/flickan-goes-meta-mord-och-bibliotek/

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - sammanfattning kommer snart.
   Hoppas du haft en bra adventshelg.

   Radera
 4. Svar
  1. Hoppas du gillar den. Jag har hört blandat om den, men jag tyckte det var rätt trevlig.

   Radera
 5. Låter som en intressant bok, ska komma ihåg den om jag saknar en i slutet av utmaningen.

  Här är min novemberbok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länk - sammanfattning kommer snart.

   Radera
 6. Jag tror kanske jag skulle gilla "Fallet med de försvunna böckerna".
  Min novemberbok här: http://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2012/11/19/bocker-om-bocker-bokhandlaren-i-kabul/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var lite trivsam.

   Tack för länk - sammanfattning kommer snart.

   Radera
 7. Äntligen klar med novemberboken. http://gothique.blogg.se/2012/december/bocker-om-bocker-del-2.html
  Det tog sin lilla tid, men det var värt det.

  SvaraRadera