fredag 30 november 2012

Läsa jorden runt - Etiopien: Under lejonets blick

I Nilmas läsutmaning "Läsa jorden runt" gick resan till Etiopien. Där stiftade jag bekantskap med författaren Maaza Mengiste  och boken Under lejonets blick.

Den utspelas i Addis Abeba i Etiopien. Under revolutionen 1974 avsätts kejsaren Haile Sellassie avsätts. Drömmer om en bättre samhälle tar abrupt slut när ett kommunistiskt skräckvälde införs.

Läsaren får följa läkaren Hailu och hans familj. Hailu försöker blunda för orättvisorna och när hans hustru går bort månar han ännu mer om familjen. Hans äldste son Yonas resonerar som fadern, men den yngste sonen Dawit vill kämpa för ett fritt Etiopien och går med i motståndsrörelsen. Det sätter mycket på spel för familjen. En dag får Hailu en patient, en kvinna som blivit brutalt torterad. Han tvingas ta ställning och för ett val som om gör att han för betala ett högt pris.

Det här var en bit av Etiopiens historia som jag inte visste mycket om (jag vet faktiskt väldigt lite om Etiopien överhuvudtaget) och det var väldigt intressant att läsa, även om jag ibland hoppade över något lite längre politisk utläggning. Hailu och hans familj engagerar och berör mig. Jag lider och gråter, hoppas och gläds med dem. Det är mycket sorg och elände i boken, men också så mycket kärlek.

Resan i november gick vidare till Palestina och jag läste då Morgon i Jenin av Susan Abulhawa, men jag orkar inte blogga den just nu - det får vänta tills imorgon.


Från Etiopien har jag tidigare läst Skära för sten av Abraham Verghese.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag är med fortfarande, även om det går lite långsamt.

   Radera
 2. Låter som om du tyckte om boken :) Tyckte själv att den var väldigt stark och bra skriven. Liiite mycket politik ibland som du sa men det i sig kan ju vara nödvändigt.
  Hur går det med jorden runt-läsningen för dig denna månad? Är fast i Kina för tillfället; grymt bra bok men låååång och liten text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut.

   Jag läser kinesiska noveller just nu, men är sugen på att reda vidare.

   Radera