onsdag 2 januari 2013

Böcker om böcker: Kod 400

Första boken ut 2013 blev Kod 400 av Sophie Divry. Den består av en enda lång monolog som "utbryter" när en bibliotekarie på ett landsortsbibliotek upptäcker att en besökare har varit inlåst över natten. Bibliotekarien öser ur sig sin frustration över sakers tillstånd - inte minst hur biblioteket sköts och det Deweys stelbenta klassificeringsvillkor (som titeln anspelar på). Snart smyger sig en del utläggningar om ångest, ensamhet och längtan efter kärlek in. Det är sorgligt, lite beklämmande men på samma gång märkligt roande.

Ett citat ur boken:
"Kultur är inget man ägnar sig åt för nöjes skull. Kultur är människans eviga strävan att undslippa sin nesliga belägenhet som ociviliserad vilde."

Det är en tunn liten bok, men det är nog tur det. Även om jag roas mycket av svadan i boken hade jag nog inte orkat mer;)

Måste också bara säga något ord om känslan i boken - jag tycker så mycket om det sk. danska band som förlaget Sekwa gärna använder. Det ligger så fint handen!

9 kommentarer:

 1. Den fick jag i julklapp och är lite spänd på den;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får hålla utkik efter dina tankar om den.

   Radera
 2. Hmmm ... hade tänkt läsa den här boken, men "en enda lång monolog"? Tänker att jag nog hittar någon annan bok till Böcker om böcker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, inte så galet lång och ganska roande ;)

   Radera
 3. Fin blogg, hittade hit genom bokmässans sida
  Mia

  SvaraRadera
 4. Jag var också glad att den var tunn! :)
  http://booksabc.com/2012/12/29/sophie-divry-kod-400/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det svårt med böcker man har höga förväntningar på ...

   Radera