tisdag 8 januari 2013

Bryta om

Åsa Anderberg Strollo är en av de tolv olästa författare jag har på min Boktolva för 2013. Nu kan jag "bocka av" henne på listan, men jag kan redan nu säga att vill läsa flera av hennes böcker. Jag sträckläste den här och var till och med tvungen att gå upp mitt i natten för att läsa klart den.

Bryta om är en bok som träffar som ett slag i magen. Huvudpersonen Minnas vardag är inget man önskar någon människa - speciellt inte en sextonåring.

Att behöva tänka på hur man ska få mat för dagen, att inte ha rena kläder, att behöva ta ansvar för en psykiskt sjuk mamma och att parera störningsjouren och hot om vräkning är det Minna tampas med dagligen. Hon har med sig en plastburk till skolmatsalen och fyller den med mat i smyg för att ha något att äta på kvällen. Hon måste stjäla för att skaffa ett par hela skor. Hon missar prov och riskerar IG i skolan för att hennes mamma behöver hjälp. Att det gör att Minna har massor av uppdämda känslor och för att skydda sig själv gör irrationella saker är kanske inte märkligt alls. Men hur länge orkar hon? Och vad händer när hennes handlingar går ut över någon som egentligen vill henne väl?

Hennes enda trygga punkt är pojkvännen Eddie, men han är egentligen inte särskilt stabil han heller och behandlar henne inte alltid bra. Minnas pappa har en ny familj och är nästan helt frånvarande. Han varken kan eller vill ta in hur Minna har det och Minnas stolthet hindrar henne från att berätta.

Det här är en otroligt stark skildring. Minna går rakt in i hjärtat. Jag vill ge henne en stor kram.

7 kommentarer:

 1. Låter som en intressant bok..
  Mia

  SvaraRadera
 2. Bryta om är stark och jag har läst Hoppas av samma författare och den är också en stark skildring av ungdomar som hamnar utanför trygghetssystemet.

  SvaraRadera
 3. Den är ruskigt bra, och gör ont i hjärteroten att läsa. Hon skriver bra, läs även annat av henne för hon gör så tänkvärda böcker.

  SvaraRadera