tisdag 22 januari 2013

Ru

I januari åkte jag till Vietnam i Nilmas "läsa jorden runt"-utmaning. Ja, inte på riktigt förstås, utan genom boken Ru av Kim Thúy (som precis kommit ut också som e-bok på Sekwa förlag).
 
Författaren lämnade Vietnam som båtflykting i slutet av 70-talet och bor numera i Kanada. Den här självbiografiska boken är hennes debutroman.
 
Vi får berättelsen i korta stycken, nästan fragment, inte i kronologisk ordning utan i den ordning som minnena dyker upp. Det ena minnet leder vidare till ett annat eller påminner om något i nutiden. Det kanske låter spretigt, men så upplever jag det inte alls. Tvärtom glider jag med i berättelsen - förförs av de vackra bilder författaren ger av Vietnam, förfasas över förhållandena i flyktinglägret, känner skräcken på båten, skrattar åt kulturkrockarna i det nya landet. Det här är en bok som berättar om det riktigt svåra, men utan att tappat tron på livet.
 
Språket är lågmält, lättflytande och vackert.
 
Rekommenderas!
 
"På franska betyder ordet ru "bäck" och i överförd betydelse "flöde" (av tårar, blod eller pengar). [...] På Vietnamesiska betyder ru "vaggvisa" eller "att vagga"."

6 kommentarer:

 1. Då ska jag lägga den på min e-bokslista
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycket jag absolut att du ska göra. Är den inläst av någon bra röst, så är den nog väldigt trevlig att lyssna på.

   Radera
 2. Det här är min bokklubbsbok för februari! Nu ser jag ändå mer fram emot att läsa den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Du får berätta sedan vad ni tyckte om den.

   Radera
 3. Jag har sett den på biblioteket flera gånger men inte kommit mig för att låna den. Nu blev jag däremot lite nyfiken så den får nog följa med hem nästa gång jag ser den.

  SvaraRadera