tisdag 29 april 2014

Barnbokstema: Böcker om färg

Blorpen och alla färgerna är rec. ex från Idus förlag - tack!
Finns t.ex. på Adlibris och Bokus.
Det har slumpat sig så att vi har läst en hel del barnböcker om färg här hemma på sistone - både nya och gamla. Den äldsta är min gamla bok Dagen då det regnade färger av Roy Etherton, som jag gillade mycket som barn. Mina två tycker också om den. Som vuxen ser jag det kristna budskapet tydlig. Det gick mig förbi när jag var yngre och jag tror inte mina barn uppfattar det nu. Det är bara en spännande tanke med ett Gråland, där inga färger finns.

Kråke målar av Marie Bosson Rydell och Den lille målaren av Jessica Lindholm (som också illustrerat Kråkeböckerna) är pedagogiska barnböcker om färglära. De är klassiska i sitt upplägg, men det är paketerat på ett trevligt sätt.

Den nyaste är Blorpen och alla färgerna av John Carling där det färgälskande monstret Blorpen går igenom massor av olika rum och i varje rum bor en färg. Treåringen gillar den här boken och tycker förstås att det bruna rummet är väldigt roligt. Varför kan ni säkert räkna ut själva ;)

Mamman som läser den är inte så imponerad och förstår inte riktigt poängen. Dessutom suckar hon trött när den söta lilla Blorpan dyker upp i det - ja, ni kan väl gissa det? - rosa rummet med ett läppstift och en stor rosett som attribut.


Det här inlägget är inspirerat av barnboksveckan
hos Feministbiblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar