torsdag 24 april 2014

Tills kärleken skiljer oss

Rec. ex från författaren och
Ordberoende förlag - tack!
Anna Lönnqvist, författaren till boken "Till kärleken skiljer oss", är min side kick-kollega på En bokcirkel för alla, så det är extra roligt att få läsa hennes debutroman som släpps idag.

Till kärleken skiljer oss är en relationsroman med flera nivåer. När Susanna återvände till jobbet efter sin andra föräldraledighet får hon snabbt problem att balansera jobb och privatliv. Hennes man Philip är måttligt intresserad av att vara föräldraledig och sätter gång på gång Susanna i krångliga situationer. Hon biter ihop och slätar över. För att barnen inte ska komma i kläm. För att upprätthålla den perfekta fasaden.

Susanna och Philip är det perfekta paret. De har varit tillsammans sedan de var 16, de har ett vackert hus, två fina barn och de är båda framgångsrika på jobbet. Men snart får vi veta att det inte är lika perfekt under ytan. Parets relation lämnar mycket att önska får vi veta ganska snart. Susanna längtar efter kärlek, passion och sex, men Philip vill inte ens ta i henne. De lever livet mer parallellt än tillsammans och Susanna upplever det som att allt sker på makens villkor och i hans värld kommer jobbet först och hon själv på sista plats. Det som sårar henne allra mest är trots allt att han inte verkar bry sig särskilt mycket om barnens bästa.

När Philip sedan kungör att han fått jobb i England och tänker avbryta sin föräldraledighet - utan att ens ha diskuterat detta med Susanna - skulle man kunna tro att det var droppen, men Susanna framhärdar i äktenskapet ändå, för barnens skull.

Det är inte konstigt att Susanna dras till en annan man, men hon vill inte erkänna attraktionen till den nya kollegan David. Känslorna försvåras också av att han är rejält mycket yngre och att han är makens nyfunna halvbrors son. Men lusten är för stark och går inte att stå emot!

Det är många, många gånger under läsningen som jag känner att jag vill ta tag i Susanna, skaka henne och säga åt henne att skärpa sig!
Att sluta ta skit från sin tölp till man.
Att sluta nedvärdera sig själv, sin kropp och sitt utseende.
Att sluta dra förhastade slutsatser kring David baserat på statusar på Facebook.

Susannas tillvaro är minst sagt komplicerad och ibland känner jag kanske att författaren har laddat in för många komplikationer i berättelsen, men på något sätt fungerar det ändå. Trots att jag blir hopplöst trött på Susanna många gånger så känner jag verkligen med henne i hennes osäkerheter och vilja att räcka till. Det är en skicklig balansgång av författaren, att skriva henne så.

Relationen mellan Susanna och David är laddad på så många olika sätt, inte bara sexuellt, men Susanna har förmågan att krångla till den något så oerhört. Mer än vad som egentligen är rimligt då den redan är komplicerad på så många sätt. Det är kanske den sak jag tycker minst om i den här boken - Susannas fixering vid de andra kvinnorna som finns runt David och de många kommentarerna om deras utseende och ålder. Ja, jag fattar - hon är svartsjuk!

Det är svårt att inte nämna något om sex också för det är en viktig del i boken och beskrivningarna av sex tillåts ta stor plats. Det är alltid svårt att sätta ord på själva "akten" utan att det känns klumpigt eller töntigt, men jag tycker att författaren lyckas bra att beskriva både lust och sex och ur ett kvinnligt perspektiv.

Om jag blev irriterad på Susanna ibland, så är det inget mot hur arg jag blev på Philip. Maken till egoistisk tölp har sällan skådats! Men ilskan ger bra driv i läsningen - man måste ju bara veta när Susanna ska sätta ner foten och be honom fara åt ... För det kommer hon väl att göra, eller? ;)

Läs du också. Den här boken är en riktig bladvändare!


Tills kärleken skiljer oss
Författare: Anna Lönnqvist
ISBN: 9789187595004
Förlag: Ordberoende Förlag (2014)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. I förrgår var det klassåterträff (10 år sedan vi gick ut högstadiet) och min kompis valde att gå dit, till skillnad från mig. Och just början att paret varit tillsammans sedan de var 16 år får mig att tänka på de i min hemstad som varit det och inte alls är nöjda med sina liv!
    Låter som en helgrym bok!

    SvaraRadera