torsdag 4 februari 2016

After you

After you av Jojo Moyes är fortsättningen på Livet efter dig som hyllats och älskats av så många - även av mig! Därför var jag lite rädd för att läsa uppföljaren. Jag tyckte den andra slutade bra och ville inte få den läsupplevelsen förstörd. Men jag var ju nyfiken också.

After you klarar fortsättningen bra och det är ändå skönt att läsa om hur Lou har sig efter det att Will har dött. Hon lovade honom att fortsätta att leva sitt liv fullt ut, men hon tampas så med sina skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att välja henne och livet före sitt beslut om assisterad dödshjälp.

Hon lever kanske inte precis fullt ut, utan hankar sig fram i en kal lägenhet och med ett förnedrande jobb i en flygplatsbar. Efter en klumpig olycka som hennes familj tolkar som ett självmordförsök tvingas hon att delta i en sorgbearbetningsgrupp.Där är det meningen att hon ska tala med andra i samma situation, bearbeta sin förlust och lära sig att gå vidare. Det är dock inte sorgebearbetningen som är det som hjälper henne mest, utan de människor hon möter tack vare gruppen. Det dyker också upp en person ur Wills förflutna som behöver hennes hjälp och det gör det omöjligt för henne att inte ta tjuren vid hornen och söka upp Wills föräldrar som hon inte träffat sedan begravningen.

Jojo Moyes är en mästare på feel good/feel bad-genren. Det är varmhjärtat och fin skrivet utan att bli sliskigt, och med tillräckligt mycket svärta för att det ska bli intressant att läsa. Även här finns det tillfälle att plocka fram pappersnäsdukarna, även om det inte är lika stora tårfloder som under läsningen av den första boken.

After you
Författare: Jojo Moyes Förlag: Michael Joseph an imprint of Penguin Books (2015)
ISBN: 9780718179618
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: