måndag 15 februari 2016

Från och med du

Mhairi McFarlane är min nya feel good-favorit. Hennes huvudpersoner är smarta och roliga och av "ta ingen skit"-typen.

I Från och med du är huvudpersonen Anna Alessi. Hon är historiker med ett jobb som hon älskar, men i hopp om att hitta kärlek genomlider hon den ena mer pinsamma dejten än den andra. När James Fraser - hennes plågoande från skolåren - dyker upp i ett jobbprojekt får hon först panik, men när det visar sig att han inte alls känner igen henne spelar hon med, men har svårt att släppa tanken på hur han förödmjukade henne inför hela skolan.
Motvillig måste hon dessutom snart erkänna att James Fraser är riktigt trevlig.

Ja, ni förstår ju att det inte är helt oförutsägbart, men på det hela taget gör det inget för vägen dit är så trevlig. Den rappa dialogen, Annas kompisgäng, katten Luther - jag gillar det!

Den här boken handlar lite mer om vikt och utseende än de andra böckerna av McFarlane jag har läst. Anna har gjort en klassisk Askungeförvandling och gått ner jättemycket i vikt och blivit vacker - det är därför James inte känner igen henne. Från början gillade jag inte det utan tyckte att det var synd att författaren använde sig av det greppet, men tack vare att dialogen är strålande bra och att huvudpersonen ändå är sann mot sig själv, så fungerar det för att illustrera hur elaka och obetänksamma ord från någon etsar sig och att dålig självbild och osäkerhet är mycket svårt att bli av med.

Jag har tidigare läst You had me at hello och It's not me, it's you a samma författare.


Från och med du
Författare: Mhairi McFarlane
Förlag: HarperCollins Nordic (2016)
ISBN: 9789150917642
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: