torsdag 18 februari 2016

Ebbas bok

Rec. ex. från Historiska Media - tack!
Så fick jag läsa den tredje och sista boken i Maria Gustavsdotters serie om de tre prästdöttrarna på Orust på 1600-talet.

Ebba bor kvar i Morlanda prästgård. De äldre systrar har sedan länge lämnat hemmet och Ebba vill inget hellre än att komma bort från sin styvmoder och från hjälpprästen Jostein Erlendsen som tar för givet att de ska gifta sig. Ebba försöker använda sin sjukdom som ursäkt, men Jostein låter inte avskräcka sig av den utan säger att han kan fördriva demonen som orsakar anfallen. Men Ebba känner bara avsky inför Jostein och den hon verkligen älskar är helt utom räckhåll på mer än ett sätt.

Ebba är bara lycklig när hon får sitta vid sin vävstol och hon er om och om igen att få gå i lära och bli en bättre väverska, men hennes styvmor håller henne kvar, väl medveten om att hushållet skulle bli kaos om inte Ebba var där.

Ebbas bok är det avslutande delen i Maria Gustavsdotters släktkrönika. Vi får inte bara följa Ebba, utan får veta vad som hänt med Ulrika, Katarina och deras bror Magnus också. Jag har verkligen uppskattat att få följa de tre systrarna genom de här välskrivna böckerna. Författaren har stor omsorg om detaljerna och porträtterar sina romankaraktärer på ett levande och mycket mänskligt sätt.

Jag har tidigare läst Ulrikas bok och Katarinas bok i samma serie och kan varmt rekommendera alla tre böckerna.

Jag har också läst Helenas hämnd av samma författare.

Ebbas bok
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska Media (2016)
ISBN: 9789175450650
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar