tisdag 9 februari 2016

Förbjuden frukt

Jag läser vidare i den lättsmälta genren och turen kom till Förbjuden frukt av Sarah Addison Allen som jag fick av min hemliga bokvän i julklappsbytet förra året.

Boken utspelas i en liten stad i sydstaterna där de båda systrarna Claire och Sydney Waverly har växt upp i ett hus med en märklig trädgård med väldigt speciella äppleträd. Sydney lämnade staden i sin ungdom och återvänder nu för första gången på många år och med sig har hon sin femåriga dotter Bay.

Claire arbetar med catering och lagar mat som man tror har välgörande och ibland magisk kraft, men är i övrig någon av en enstöring i staden och inte pigg på att uppvaktas av sin nya granne. Sydney har i sin tur olösta saker med sig i bagaget hem både från sin bortavaro, men även från ungdomstiden. Systrarna har inte haft någon kontakt och måste lära känna varandra - och kanske sig själva - på nytt,

"... som Chocolate, fast med blommor och i amerikansk sydstatsmiljö", står det på boken och det fångar det hela ganska bra. Boken flyter på med olika förvecklingar och inte speciellt oförutsägbara kärleksrelationer. Trams, men ganska trivsamt trams.

Jag tycker den här boken är ett intressant exempel på en mindre lyckad omvandling mellan originalet och den svenska utgåvan. Både titel om omslag är mycket mer lockande i original och ger en bättre känsla för hur boken är med ett lite mytiskt/magiskt inslag kring maten och trädgårdsmystiken, medan den svenska boken ger ett mer stereotypt romance-intryck.
Eller vad säger ni?


Förbjuden frukt
Författare: Sarah Addison Allen
Förlag: Norstedt (2008)
ISBN: 9789113018195
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Det svenska omslaget skriker romance och jag skulle aldrig ens ha funderat på att läsa den. Originalet känns mer som en vanlig roman och är dessutom rätt fint. Jag skulle nog ha läst baksidan iaf. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Stor skillnad på vilket intryck de ger.

   Radera
 2. Håller med om omslagen. Det finns en fortsättning på den här - jag har helt fastnat för Sarah Addison Allens böcker :-)

  SvaraRadera