tisdag 16 juli 2024

Temasommar: 2 x Elvira Berg

Ett litet tema som jag kallar "2 x" och med de menar jag två böcker av samma författare i ett inlägg.  Först ut blir "2 x Elvira Berg" och del sex och sju i serien Ellens val.

Det är en serie där olika delar skrivs av olika författare, men de handlar om samma personer i den fiktiva studentstaden Ljungsala. Har man inte läst serien eller inte hunnit så lång så kan texten här nedan innehålla spoilers.

Del sex i serien heter Förbjuden längtan och året är 1917. Ellen och Carl njuter av livet tillsammans, men Ellen känner att hon har svårt att räcka till. Ingeborg vill inte ge upp sin dröm om läkarstudier, men hon vill heller inte lämna Anton och han behöver en hustru som kan hjälpa honom på familjegodset och inte en yrkesarbetande kvinna. Gabriella längtar efter något mer än sitt vänskapliga äktenskap och söker kärlek och uppmärksamhet hos en oväntad person.

De tidigare böckerna i serien den här serien har haft stort fokus på kvinnornas situation, även om det varit en hel del sex i dem också. I den här boken är det mest hjärta och smärta och en del del trånande - det tar över lite väl mycket för min smak. Finessen har varit kombinationen av historia, feminism och sex, men här tappas nästan de första två delarna bort.


I del sju Hemligheten har Ellen och Carl fått tvillingar och Ellen slits mellan mammarollen och sin längtan att få börja skriva igen och att få gå på möten med kvinnoföreningen.

Gerda upptäcker oväntade känslor för Serafia som hon inte riktigt vet hur hon ska hantera. Kanske är det lättare att låta sig uppvaktas av Harry som visar sitt intresse tydligt.

Gabriella har bestämt sig för att satsa på en karriär som klädskapare, men motarbetas av sin mor som menar att kvinnor och mödrar ur fina familjer inte ska arbeta.

Mer fokus på hem och relationer även i denna del i serien. Det är så klart inte ointressant, men lite mer komplexitet hade varit uppfriskande. Kanske lite mer problematisering kring kvinnlig homosexualitet som ju absolut inte var okomplicerat vid den här tiden.

Men med det sagt tycker jag ändå om att följa Ellen och människorna runt henne och jag läser självklart vidare i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar