måndag 15 juli 2024

Temasommar: Inte död än

I boken Inte död än av Johan Ehn vaknar Elis upp på hjärtintensiven efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt på självaste julafton. Hjärtinfarkten föregicks av ett vredesutbrott när Elis skällde ut flera familjemedlemmar.

Under de långa timmarna i sjukhussängen efter operationen befinner han sig i ett tillstånd som liknar dvala. Elis förstår att han kanske inte har lång tid på sig för att få svar på frågor som han burit med sig hela livet. I sitt tillstånd "möter" personer från sitt liv och vi får se delar av Elis liv som gör det lättare att förstå varför han blev den han blev. Han är nämligen inte en person som är helt lätt att tycka om.

Men Elis lär också känns Tony som arbetar som sjuksköterska på avdelningen. Tidigare i livet hade Elis troligen kallat Tony lite föraktfullt för fjolla. Det är en stor åldersskillnad mellan de två och de är olika på många sätt, men en fin relation växer fram mellan dem.

Det här är en bok om förlåtelse och att finns någon sorts frid, även om livet inte blev som man hade tänkt sig. Här finns mycket vemod, men också en hel del charm och humor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar