torsdag 25 juli 2024

Temasommar: Kvinna saknad

Kvinna saknad av Mary Kubica är en thriller som det snackats mycket om. Många hyllar den och den finns med bland de nominerade till Årets bok 2024.

Först försvinner Shelby spårlöst under en joggingtur. Kort därefter försvinner Meredith och hennes 6-åriga dotter Delilah. De försvunna bor i samma kvarter och polisen tror att de båda händelserna hänger samman. De lyckas dock inte hitta vare sig de försvinna eller något gärningsperson och brotten förblir olösta.

Elva år senare kommer Delilah tillbaka. Vad har hon varit med om? Fadern och brodern försöker få svar på vad som hänt henne, men sanningen är mycket mer komplicerad än någon kan ana.

Just det komplicerade är min största invändning mot denna bok. Den börjar oerhört bra och spännande. Jag sugs in i berättelsen och läser den första halvan i en rasande fart. Men när det börjar närma sig upplösningen tappar jag intresset. Det känns som författaren har lagt så mycket fokus på att lura läsaren att hon glömmer allt vad logik och trovärdighet är. Boken myllrar av lösa trådar och saker som är helt ologiska. Trist på en så bra idé och en så bra start.

Men jag vet många som älskar boken, så läs den och se om den är något för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar