tisdag 1 maj 2012

Her Fearful Symmetry

Den här boken hittade jag i en 10-kronorslåda i Västerås. Jag har tidigare läst Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger och den var oerhört bra, men Her Fearful Symmetry hade jag inte hört mycket om. Det är en märklig och på många sätt ganska skruvad berättelse - och den var så bra!

Huvudpersonen är Elspeth Noblin, men dör redan i bokens första mening. Hon testamenterar allt hon äger till sin tvillingsysters döttrar - även de tvillingar. Elspeth och hennes syster Edie hade varit osams i många år, så Julia och Valentina hade aldrig träffat sin moster och alla är förvånade över arvet, som bland annat inkluderar en lägenhet i London. Men arvet omgärdas av villkor och Julia och Valentina åker från USA till London för att bo i sin mosters lägenhet i ett år.

Flickornas grannar består av ett härligt persongalleri av excentriska människor, t.ex. Robert, som också var mosterns partner, skriver på en avhandling om en kyrkogård. Han lever sig så mycket in i de dödas historia att han svårt att begränsa avhandlingen som blir längre och längre. I huset bor också Martin som lider av allehanda tvångstankar och som lämnar aldrig sin lägenhet. Han försörjer sig bl.a. som korsordskonstruktör och han trånar efter hustrun som lämnat honom och flyttat hem till Holland. Bredvid huset ligger en kyrkogård, som inte bara är viktig i Roberts avhandling, utan som också är en viktig spelplats för flera händelser i boken.
Julia och Valentina är för all del ganska märkliga de också. De är i 20-årsåldern, men beskrivs som att de ser mycket yngre ut än så. De är bleka och sköra och klär sig helt i vitt. De är mycket lika, men är egentligen inte identiska tvillingar utan "spegelvända" - en leverfläck som sitter på högra sidan på den ena tvillingen, sitter på exakt samma ställa på den andra tvillingen. Men det konstigaste är att deras inre organ också är spegelvända. De är märkligt distanserade. De lever i sin egen värld och låter det mesta omkring dem "bara hända". De har inga jobb och har blivit utkastade från flera universitet.
Tvillingarna flyttar, som sagt, in i sin mosters lägenhet, men ganska snart står det klart för dem att Elspeth inte helt har lämnat lägenheten. De upptäcker att inte allt är vad det tycktes vara vid första ögonkastet och de är speciellt nyfikna på vad som orsakade brytningen mellan Elspeth och Edie. I och med flytten till England och omständigheter i boken börjar en liten spricka, som bara anats innan, mellan Julia och Valentina att uppstå.

Det är väldigt svårt att beskriva handlingen i boken. Persongalleriet är värt hela läsningen bara det. Det är spännande utan att vara en deckare, det är en spökhistoria utan att vara läskigt, det är en berättelse om att förlora människor man älskar och om att vilja vinna dem tillbaka till varje pris. Det är en berättelse om identitet och vilsenhet. Det är oväntat, märkligt och intressant.

Och det är en riktigt bra bok. Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Jag älskade den här! En av mina favvisar 2011.

    Tack för utmaningen! Jag ska se om jag kan besvara: samanlagt 33 frågor ska jag lyckas med :)

    SvaraRadera
  2. Fantastisk bok!

    Oj, vad många frågor du ska svara på.

    SvaraRadera