söndag 22 september 2013

Barnböcker: Regnbågsböcker

Barnböcker om "annorlunda" familjer börjar bli vanligare, även om de inte är så många ännu. Tänk vad härligt när vi har kommit så långt att barnböcker där barnen har två mammor eller två pappor, eller lever i någon annan familjekonstellation, inte är annorlunda utan bara - familjer!

Men där är vi inte ännu tyvärr och då fyller dessa böcker en viktigt funktion.

Böckerna om giraffpapporna Jösta och Johan med barnen Junior (en krokodil) och Juli (en orm) gjorde att Sagolikt bokförlag fick Karin Boye-priset på Stockholm Pride i somras.

"Karin Boye-priset tilldelas den som under det gångna året genom sitt konstnärskap stärkt hbt-personers identifikation och självkänsla."


Rec.ex. från Sagolikt förlag
Böckerna är väldigt rara. Jag gillar att de beskriver den här familjen på ett väldigt självklart sätt. De älskar varandra, det är en familj - inga konstigheter.
Författaren är Anette Skåhlberg, som också skrivit Måste ha monster som jag bloggade om tidigare i barnbokstemat. Även dessa böcker är på rim och tyvärr tycker jag att rimmen haltar också här och gör det svårt för mig att få flyt i högläsningen. Bilderna av Katarina Dahlquist är supersöta., men så har jag alltid varit svag för giraffer av någon anledning ;)
En annan bok som vi har här hemma är Malins mamma gifter sig med Lisa, författad av Annette Lundborg och härligt illustrerad av Mimmi Tollerup-Grkovic. Den handlar, precis som titeln berättar, om Malin vars mamma gifter sig med sin Lisa. Malins pappa lever tillsammans med en annan man och även om Malins föräldrar inte lever tillsammans (och aldrig har gjort det) så är hon omgiven av människor som älskar henne . precis som alla barn borde få vara.

I BTJ:s recension av den här boken skriver de.

"Denna bilderbok kan vara en bra utgångspunkt för samtal och funderingar, tillsammans med barn, om hur olika familjer kan se ut."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar