tisdag 3 september 2013

Hjärta av jazz

Jag tror jag är lite kär i Alvar.
Och i Steffi.
Och faktiskt lite i Sara Lövestam också. Ja, eller hennes böcker i alla fall.


Rec ex från Piratförlaget - tack!
Jag nominerade hennes förra bok Tillbaka till henne till en av årets bästa redan i februari och Hjärta av jazz kan mycket väl vara med och tampas på tio i topp-listan, den också.

Må så vara att det kanske är lite för mycket av en slump att Steffi går förbi Alvars fönster precis när han spelar musik av hennes favoritartist, men många märkligare saker har ju hänt av en slump.

Må så vara att det kanske är osannolikt att en 15-åring tjej och en nästan 90-årig gubbe blir så goda vänner, men absolut inte omöjligt. Speciellt inte när man har ett gemensamt intresse.

Med ett självklart språk och ett säkert läsdriv ger Sara Lövestam både en detaljrik skildring av Stockholms jazzvärld på 1940-talet och av en tonåring som känner att hon inte passar in.

När Steffi behöver det allra bäst kan hon fly undan sin klasskompisar och deras ständiga gliringar och in i Alvars spännande berättelse och in i musiken. I Alvars ögon är hon inte en äcklig horunge, utan en lovande ung jazzmusiker. Tack vare Alvar kan hon se en annan värld utanför den inskränkta småstaden och våga tro på sig själv - att hon har en plats i den världen. Och ett hjärta fullt av jazz.

9 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag tror inte att man behöver gilla jazz för att gilla det här. Jag är långtifrån jazzälskare.

   Radera
 2. Är lite nyfiken på den här boken. Blir nog ett bibliotekslån förr eller senare för det verkar vara en lite annorlunda och läsvärd berättelse.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Du har en utmaning på min blogg: http://bloggbohemen.blogspot.se/2013/09/fem-fragor-fem-svar.html

   Radera
 4. Jag ser verkligen fram emot den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är nästan lite avundsjuk på att du har läsupplevelsen kvar :)

   Radera
 5. Jag ser verkligen fram emot att läsa den här boken. Tillbaka till henne är en av mina topp tio böcker, någonsin.

  SvaraRadera